6 съвета за търсене на работа, които са толкова базисни, че често забравяме за тях

6 съвета за търсене на работа, които са толкова базисни, че често забравяме за тях

Много са съветите, които можете да чуете и прочетете – дори и на нашата страница – за процеса на търсене на работа и неговото оптимизиране. Те са свързани с различни ситуации, етапи и важни детайли, които могат да наклонят везните силно. Но този огромен поток от конкретна информация, съвети и стратегии може да бъде объркващ, ако не е ясно откъде трябва да се започне. Кои са добрите основи за търсене на работа днес? Коя е отправната точка, към която трябва да надградите? Ако често сте се чудили, ето няколко полезни насоки:

  1. Покажете чрез CV-то си, че сте подходящият кадър за позицията

Изключително важно е вашата автобиография да върви точка по точка спрямо изискванията в обявата. Нека е написана така, че дори човек, който не е във вашата сфера и няма отношение и познания спрямо длъжността (например някой от HR екипа, който ще прегледа пръв вашите документи), да бъде убеден, че сте правилният кадър. Не се притеснявайте да копирате ключови думи от обявата и да ги използвате в своя текст. Покажете, че отговаряте на всички изисквания и че сте точно този човек, който компанията търси. Тази стратегия може да звучи твърде „учебникарска“, но неслучайно е толкова основна и я споменаваме на първо място.

  1. Не забравяйте, че CV-то ви не е татуировка

Това важи както за него, така и за профила ви в LinkedIn. Да, последният ви ъпдейт може да е страхотен и да сте създали изрядна автобиография/профил, но със следващото ви кандидатстване за работа е много вероятно те вече да не са актуални. Изключително важно е вашето CV да се прекроява по всяка следваща обява, за която кандидатствате – да изваждате ненужна информация, да добавяте друга, да поставяте различни акценти, да използвате думи и изрази, адаптирани директни от обявата. Единна автобиография, която не се променя по никакъв начин, днес няма да ви свърши добра работа. Адаптирайте постоянно и според ситуацията и ще видите, че ефектът ще бъде съвсем различен.

  1. Стремете се към изрядност, но не я достигайте

Това е особен съвет, но той има смисъл. В никакъв случай не препоръчваме да се отнесете пренебрежително към съставянето на вашите документи или подготовката за интервюто. Напротив, напишете си домашното възможно най-добре. Но не „зубрете“. Важно е всичко, което покажете да бъде на ниво, но също така е важно и да покажете, че сте човешко същество. Че някои въпроси на интервюто наистина ви затрудняват и трябва да реагирате на момента. Че сте малко притеснени. Че може би сте забравили нещо в CV-то си. Компаниите (все още) наемат хора, а не роботи. Важно е да бъдете естествени, да бъдете себе си и да покажете характер. Така вероятността да ви наемат е по-голяма от ситуацията, в която се опитвате да представите себе си като „Г-н/г-жа Перфектност“.

  1. „Ако нямате профил в LinkedIn, значи не съществувате“

Това е изказване, което все по-често се чува в професионалните среди. В ситуацията на все по-голяма зависимост от социалните мрежи, този тип изказвания са колкото и крайни, толкова и актуални – за добро или лошо. Факт е обаче, че LinkedIn все повече се превръща в източник на допълнителна информация, справочник, за вашето професионално реноме. Кои са вашите приятели там (това по особен начин действа като препоръка); колко активни сте там; какви неща публикувате и как виждате и коментирате определени ситуации от вашата сфера? Всичко това е важно за компанията, за която кандидатствате и бъдете сигурни, че те ще проверят това. Нещо повече – много рекрутъри използват LinkedIn като среда за намиране на кадри. Имайки това предвид, старайте се профилът ви там да бъде актуален и подържан така, че ако някой рекрутър попадне на него, да ви сложи моментално в списъка си с хора, които трябва да бъдат потърсени.

  1. Не забравяйте да кажете „благодаря“

Това е отношение, което тук все още навлиза в професионалната етика, но е важно и хубаво то да се среща по-често. След като сте били един от кандидатите, които са били поканени за интервю, то е протекло добре и предстои трепетното чакане за телефонното обаждане от компанията, е хубаво да изпратите кратко благодарствено писмо на всички, въвлечени в интервюто. Тук не става въпрос за „мазнене“ или излишна фамилиарност, а за стегнато и сдържано съобщение с благодарност за отделеното време и внимание. Това показва добронамереност и уважение към тези, с които сте провели разговора и са прочели материалите, които сте изпратили.

Свързани публикации