6 урока по мениджмънт, които можете да научите от Джон Сноу (без да ви се налага да обезглавявате никого)

6 урока по мениджмънт, които можете да научите от Джон Сноу (без да ви се налага да обезглавявате никого)

Новият сезон на Игра на тронове е несъмнено една от горещите теми през изминалите седмици, особено с все по-динамичното развитие на историята в последните епизоди. Освен, че сериалът – базиран върху поредицата на Дж. Р. Мартин – се превърна в абсолютен телевизионен феномен, той може да бъде и особено поучителен. Все пак историята се върти около крале – или казано по съвременен начин „лидери“ – и техните непрестанни борби за надмощие. Хора от различни области могат да почерпят немалък опит от техните умения и решения, като това важи разбира се и за мениджърите. Един от най-популярните и харесвани герои в сагата, Джон Сноу, крал на Севера, е особено ключова фигура не само в цялата история, но и в настоящия сезон. В сюжет, изпълнен с антагонисти, героят на Кит Харингтън изпъква като добър пример за лидер в много отношения. Ето какво един мениджър би могъл да научи от него (освен как да върти меча).

  1. Ценете екипа си

В края на настоящия сезон, Джон Сноу има до себе си силно обкръжение. До него са Давос, сестра му (образно казано) Санса и Домовете на севера. Кралят добре осъзнава нуждата от силни, сплотени и близки съмишленици, за да се справи с прииждащата Зима. За всеки един мениджър това е важен урок – уважавайте екипа си, дръжте го близо до себе си и ценете постижения, до които достигате заедно.

  1. Създавайте полезни съюзи

За мнозина решението на Джон да пусне ордите на Диваците отвъд Вала и да се съюзи с тях бе изненадващо. Но Кралят на севера добре разбира, че без тяхна помощ не би могъл да се изправи срещу Белите бродници. Понякога, най-неочакваните съюзи – нека ги наречем „сътрудничества“ – могат да се окажат най-полезни. Бъдете отворени към партньорства, колкото и нетипични да са на пръв поглед те. Не подхождайте с предразсъдъци и правете това, което е най-доброто за екипа и компанията ви, независимо колко налудно изглежда това за някои около вас.

  1. Мотивирайте другите, за да постигнете общите си цели

Голямата цел на Джон Сноу е да спаси Севера, семейството си и своите верни последователи. В епизодите до тук, той, като лидер, прави всичко възможно да обедини хората си да работят заедно за тази обща цел – да оцелеят във войната срещу Краля на нощта и да преживеят Зимата. Силната страст, енергия и абсолютна отдаденост, които Джон Сноу показва, са задължителни качества за един мениджър.  Добрият лидер успява да предаде от своята енергия, мотивация и хъс, на хората, с които работи заедно. Така се създава силна връзка между вас като „предводител“ и тези, които стоят рамо до рамо с вас – независимо дали е на бойното поле или просто за следващия голям и важен проект.

  1. Удържайте контрол

В един от епизодите, Джанос Слинт отказва да се подчини на заповедите на Краля на севера. Неподчинението му е наказано по типичен за сагата начин – предателят е обезглавен лично от Джон Сноу. Разбира се, в никакъв случай не ви подканваме да обезглавявате когото и да било в офиса – все пак животът ни не е фентъзи сага. Но е важно, като лидер, да показвате, че държите контрол над всичко, което се случва във вашия екип. Бъдете справедливи, но строги, естествено според правилата на днешния свят, не на суровия такъв, създаден от Дж. Р. Мартин. Така ще бъдете уважавани, а думата и решенията ви ще тежат точно толкова, колкото трябва.

  1. Бъдете човечни

Важно е да демонстрирате ясно, че юздите са във вашите ръце и вие сте лидерът, но това далеч не означава, че трябва да се държите като диктатор или узурпатор. Джон Сноу е показвал състрадание и човечност много пъти в хода на историята – спомнете си отношението към приятеля му Сам, към любимата му дивачка Ингрид и дори убийството на Манс Райдър, с което Кралят на севера го избави от огнените мъки. Ефективният и добър лидер трябва да се стреми постоянно да балансира между контрола, твърдостта и състраданието, толерантността и компромиса. Властовата ви позиция – особено ако прекалявате с употребата на „сила“ (не във физическия смисъл) и контрол – може да ви изиграе лоша шега, без заедно с нея да показвате и човечно отношение.

  1. Не спирайте да се учите

Джон Сноу има история на лидер – от страж в Нощната стража, той става неин лорд-командир, а вече – и крал на Севера. И на двете си „позиции“, Джон винаги е търсел и приемал съвети от тези, които знае, че биха му били от помощ. Би било преувеличено да кажем, че „не знае нищо“, но със сигурност не знае всичко. Същото важи и за един мениджър – умният такъв разбира, че няма умения, опит и знания във всяка една сфера и за това не се свени да се обърне за съвет към тези, които са специалисти. Така въвлича екипа във важните решения, получава експертно мнение, а заедно с това научава нови и полезни неща.

21 век не е Вестерос – за щастие – наясно сме с това, но много от героите и ситуациите в създадения от Дж. Р. Мартин свят могат да бъдат поучителни и отнесени към днешната бизнес ситуация. При това, без да падат глави…

Свързани публикации