7 чести грешки на интервю, които може да ви струват работата

W42GD64HOM

Вие сте свръхквалифицирани и изключително добре подготвени за интервюто. Написали сте си домашното – проучили сте както фирмата, така и интервюиращия. В ръкава си сте скрили умни въпроси и страхотни примери за минали постижения, които доказват, че вие сте човекът за тази позиция.

Може да си мислите, че успехът ви е гарантиран, но грешите – много неща може да се объркат според експерта по кариерно развитие Vicky Oliver, автор на 301 интелигентни отговора на трудни въпроси на интервю. Тя казва, че статистиката сочи, че най-често резултатите от интервютата са лоши поради гафове в общуването, а не заради ниска квалификация на кандидата.

Не забравяйте, че по време на интервю човекът насреща ще се опита да надхвърли непосредствените условия и да си представи какво е да работите наоколо всеки ден. От Inc. обобщават грешките, които според Oliver се допускат най-често на интервю за работа.

  1. Закъснявате (дори да имате добро извинение)

Да, може би катастрофа е предизвикала задръстването, в което сте попаднали, но това няма значение. Oliver предупреждава, че да пристигнете по-късно, дори с основателна причина, ще постави търпението на интервюиращия на тест. Това означава да планирате да стигнете поне с половин час по-рано и да почакате в някое кафене наблизо или в колата си, докато дойде време да се появите 5 минути преди уговорения час.

Още по-лошо е да се появите със закъснение и без подготовка, добавя тя. Единствената ви надежда е да смаете интервюиращия с интересните си наблюдения и проницателните си въпроси. Ако не можете да го направите, най-вероятно няма да получите работата.

  1. Не успявате да осъществите зрителен контакт или ръкостискането ви е слабо

Дори от ръкостискането може да се отсъди за характера на кандидата за работа. Когато захватът ви е слаб и не искате да осъществите зрителен контакт, показвате липса на самочувствие и плахост, която би ви направила неподходящ за повечето работни среди.

Невинаги липсата на зрителен контакт означава смирение или нечестност, но повечето хора инстинктивно я възприемат така. Упражнявайте се да гледате човека насреща в очите, когато го поздравявате с ръкостискане, докато не се превърне във втората ви природа. Това умение ще ви служи добре в различни ситуации.

  1. Облеклото ви е отличително

Може много да харесвате новата си вратовръзка или нестандартните си обеци, но ги оставете вкъщи, когато се отправяте на интервю за работа. Да, те ще са запомнящи се – но искате наемащият мениджър да запомни интелигентността и личността ви, а не облеклото ви.

Професионализмът ви си проличава веднага по избора на дрехи за интервюто. Дори на работно място, на което се допуска небрежно облекло, появата ви в твърде небрежен вид ще бъде прочетена като склонност да бъдете небрежни в работата си. Ако пък се престараете и изглеждате така, сякаш отивате на сватба, човекът насреща ще си направи извод, че не знаете как да се обличате за работа.

  1. Прегърбвате се

Всеки от нас се прегърбва от време на време, но не позволявайте да се случи по време на интервю. Жестовете на тялото на кандидата говорят за неговата личност, казва Oliver. Прегърбването означава ниско самочувствие, люлеенето на краката се равнява на нервност, а ръцете, скръстени пред гърдите, се интерпретират като демонстрация на войнственост или арогантност. Обърнете внимание на посланията, които изпращате чрез жестовете на тялото си, защото наемащите мениджъри ще ги прочетат според общоприетите представи.

  1. Говорите твърде много

Склонни сте да бърборите, когато сте нервни, но това ще ви изиграе лоша шега по време на интервюто. Кандидатите, които заливат интервюиращия с въпроси, говорят прекалено много в отговорите си или се чувстват задължени да запълват тишината с думи, ще накарат мениджърите да бягат от тяхната многословност, предупреждава Oliver. Правилно или не, интервюиращият ще предположи, че ако ви наеме, няма да спирате да говорите като картечница.

  1. Говорите неправилно и използвате неформалната реч прекомерно 

Неправилното говорене препраща към лоши комуникативни умения. Кандидатите, които използват разговорни изрази и неформален език, не могат да пробият в професионалния свят, където уменията за устно и писмено изразяване са от първостепенно значение.

Още по-зле е да си позволявате да използвате груб, пренебрежителен или като цяло неподходящ език. Това показва липса на възпитание и автоцензура. Ако направите някоя от тези грешки, не очаквайте интервюто да продължи още дълго.

  1. Използвате непрофесионални канали за комуникация

Личният ви имейл адрес и телефон са си ваша работа. Все пак трябва да сте наясно, че ако наемащите мениджъри видят “kuklata89” или “toshko_superman” като част от имейл адреса ви, много добре ще си помислят, преди да ви предложат работа. Същото важи, ако съобщението в гласовата ви поща включва силна музика. Най-вероятно биха предпочели друг кандидат пред вас.

Свързани публикации