7 лоши навика, които ви пречат да печелите повече пари

7 лоши навика, които ви пречат да печелите повече пари

Парите са по-важни за някои, отколкото за други, но всички ще се съгласим с едно – да печелиш повече е нещо хубаво. Вярно е, че има начини да контролирате бюджета си така, че да израснете финансово – да се придържате към плановете и разчетите, да намалите разходите, да спестявате повече пари. Дори да съберете на едно място всички рестриктивни мерки, обикновено ефектът от тях трудно ще е по-осезаем от ефекта от увеличаването на приходите. Повечето хора знаят, че животът им ще е по-лесен с по-високи приходи, и въпреки това не правят необходимите крачки към увеличаването им.

Ето кои са седемте лоши навика, които допринасят да ограничавате себе си, обобщени от Jayson Demers от Inc.:

  1. Не успявате да преговаряте

Всичко се постига в резултат на преговори. Това не означава, че винаги можете да получавате това, което искате. Означава, че няма да получите нищо, без да го поискате. Да вземем за пример преговорите за размера на заплатата. Първата оферта, която повечето работодатели дават, не е най-високата, която биха предложили. Ако сте уверени в уменията и опита си и сте направили проучване за реалната цена на труда си, няма причина да не можете да поискате повече от първоначално предложеното. Най-лошото, което може да се случи, е работодателят да ви откаже и да излезе с друго предложение. Опитът сочи, че това предложение ще е по-добро от онова, което бихте получили с пасивно поведение. Един от най-мъдрите съвети, които ще получите, е никога да не приемате безгласно първата оферта, просто реагирайте.

  1. Не успявате да инвестирате в себе си

По думите на известния инвеститор Уорън Бъфет, вие сте своя най-голям актив. Може да инвестирате в акции, в недвижимо имущество или в някакъв друг вид материално владение, но най-добрата инвестиция, която можете да направите, е в самите себе си. Вие взимате решенията в живота си. Вие печелите парите си. Да се екипирате с повече знания и умения, с по-добро здраве и подходящ опит означава, че ще струвате повече на бъдещите си работодатели, че ще взимате решения с по-голяма стойност и в крайна сметка, че ще печелите повече пари.

  1. Мислите ограничено

Тесногръдието е една от най-големите пречки пред успеха. Ако ще инвестирате в нещо, то може да се наложи да инвестирате по целия път. Това е общо за много кариери: повечето хора се трудят часове наред в офиса, надявайки се да се изкачат по корпоративната стълбица, или събират всяка стотинка, за да създадат свой собствен стартъп. От една страна, това е похвално, но от друга, такъв тип ограничено мислене може да попречи на способността ви да си извоювате по-високо заплащане в дългосрочен план. По-безопасна стратегия е да заложите на няколко потока от доходи и да не разчитате само на един източник. Не знаете кога ще настъпи следващият критичен период в бизнеса или в кариерата ви. Ако имате резервен план (имот, който давате под наем, или други допълнителни доходи от страничен бизнес), това няма да провали останалите ви намерения.

  1. Задоволявате се с това, което имате

След няколко години по избрания от вас път може би ще се окаже, че сте изгубили ентусиазма или мотивацията си. Ще станете доволни от това кои сте, какво правите и какво е мястото ви в организацията. Самодоволството се изразява по различни начини. Възможно е да влагате по-малко време и енергия в работата си, което се отразява в по-ниска стойност на труда ви за фирмата. От друга страна, може да се задоволите със заплатата си, да спрете да искате повишение, макар че надграждате уменията си. Ако мислите, че и вие сте паднали в жертва на бърнаут синдрома, предприемете необходимите стъпки, за да го преодолеете.

  1. Правите само това, което се очаква от вас

Целите са важни за постигането на успех, но те имат и ограничаващ ефект. Вземете за пример впечатляващото постижение на маратон за бегачи – 41.8 км. Това е много точно определено разстояние. Повечето от участващите бегачи вероятно не биха имали проблем да го увеличат до 43 или 45 км. Въпреки това всеки от тях спира на 41.8 км., тъй като това е целта. Поставянето на цели в живота ви – образование, умения, професионална позиция, заплата, може да ви подмами към постигането на абсолютния минимум, който сте си поставили като цел. Винаги се стремете към повече.

  1. Лоялността ви е прекомерна

Много от нас са били поне на едно работно място, на което искаме да останем много повече от лоялност, отколкото по друга обективна причина. Дори да знаете, че работата ви води към задънена улица и никога няма да ви даде възможностите, които търсите, оставате на позицията си заради чувството за лоялност към работодателя. Подобно решение е удобно и не е лошо предвид това колко е ценна лоялността. Въпреки всичко, ако се наложи да пожертвате целите заради лоялността си, услугата, която си правите, е по-скоро мечешка.

  1. Не успявате да накарате парите си да работят за вас

След като веднъж сте натрупали спестявания, били те и скромни, не ги оставяйте в банката, накарайте ги да ви се отплатят. Инвестирайте в акции, в облигации, във взаимни фондове и започнете да получавате пасивни доходи. Друг вариант е да инвестирате парите си за образование и нови възможности за себе си. Вашите пари могат да ви донесат повече пари – не ги оставяйте да си почиват.

Свързани публикации