7 онлайн ресурса за стартиране на IT кариера

7 онлайн ресурса за стартиране на IT кариера

Знанията и уменията никога не могат да бъдат „твърде много“. Кариерният прогрес днес е възможен единствено при хора, които постоянно опресняват компетенциите си, добавяйки в личното си портфолио нови и нови знания, свързани с актуални технологии.

Това важи с особено голяма сила за работещите в IT сферата. Но как да станем част от тази „привилигерована“ група специалисти? За начало е добре да се положим усилия и да се ограмотим самостоятелно в някоя сфера на разноликия IT технологичен свят. Добра изходна точка за целта са редицата онлайн курсове, предлагани от множество утвърдени платформи. Някои от по-добрите предложения ще откриете тук.

 

1. Harvard University – Въведение в компютърните науки, edX

Може би ще ви е интересно да научите, че през миналата година присъственият вариант на този курс е бил най-големият в рамките на университета в Харвард. В него ще се научите да мислите алгоритмично, да решавате ефикасно проблеми и ще можете да се запознаете с ред актуални програмни езици, сред които CSS, HTML и PHP. Самият курс е безплатен, но ако искате да се сдобиете след него с HarvardX Verified Certificate, ще трябва да инвестирате $90.

Ниво: Начинаещи

Продължителност: 180 часа / 9 урока.

 

2. Въведение в програмирането на Java, MIT OpenCourseWare

Този курс има за цел да помогне на студентите да развиват висококачествен и работещ софтуер, който е насочен към реални проблеми. Материалите са подготвени по такъв начин, че да бъдат полезни за хора с известен програмистки опит, но ако сте абсолютно начинаещи, добрата мотивация вероятно ще ви е достатъчна, за да се справите.

Ниво: Средно

Продължителност: 16 часа / 7 лекции, 7 упражнения

 

3. University of Michigan – Програмиране за всички (Python), Coursera

Нямате никакъв опит в програмирането? Не се притеснявайте – този курс е разработен за абсолютно начинаещи и заобикаля математиката с малки изключения. Всеки, с базови компютърни познания, би трябвало да се справи.

Ниво: Начинаещи

Продължителност: 20-40 часа / 10 урока

 

4. Dash, General Assembly

Тук ще учите HTML, CSS и JavaScript, като в процеса ще получавате последователни инструкции за създаването на интересни уебсайтове. Ако тествате ще се уверите, че по време на обучението имате отлична възможност да видите веднага как написаният от вас код се реализира.

Ниво: Начинаещи

Продължителност: 4 проекта

 

5. Въведение в C и C++, MIT OpenCourseWare

Този четириседмичен курс представлява ускорено въведение в програмните езици C и C++. Ще имате възможност да придобиете необходимите „фонови“ знания, както и да се научите да откривате „бъгове“, ако кодът ви не е правилен.

Ниво: Начинаещи

Продължителност: 16 часа / 8 лекции, 8 упражнения

 

6. HTML и CSS, Codecademy

И за този курс не е необходимо да имате предварителни познания. В съкратени срокове ще научите основите на уеб разработването, което пък ще ви даде добри възможности за надграждане впоследствие.

Ниво: Начинаещи

Продължителност: 7 часа / 12 урока

 

7. Как да правим iPhone приложения, Udemy

Този курс е безплатна част от безкрайно богатата програма на онлайн академията Udemy. В него ще се научите да създавате работещи приложения за iPhone. Както се хвалят създателите на курса, с него ще можете до края на деня да създадете работещо телефонно приложение и да го пуснете в App Store за продажба. Разбира се, това едва ли ще се случи толкова бързо, но нищо не пречи да опитате.

Ниво: Начинаещи и напреднали

Продължителност: 5 часа / 23 урока

Публикации от серията