7 полезни съвета как да разчитаме и използваме правилно езика на тялото

7 полезни съвета как да разчитаме и използваме правилно езика на тялото

Невербалните „съобщения“ на човека срещу вас могат да ви покажат много важни неща – с каква нагласа е той, как се чувства и дори (или поне до известна степен) какво си мисли. Скорошно проучване на Калифорнийския университет твърди, че само 7% от нашата ежедневна комуникация се базира върху думите, които изричаме. Според изследването, 38% от това как разбираме събеседника си идва от неговия тон и интонация, а останалите 55% зависят изцяло от езика на тялото. Нещо повече – компанията TalentSmart провежда друго изследване сред 1 милион души, което показва, че хората, заемащи ръководни и важни длъжности, обикновено са силно емоционално интелигентни. А както можете да се досетите, емоционалната интелигентност, освен с всичко друго, често се свързва именно с разчитането на езика на тялото. Ето няколко отправни точки, върху които да стъпите при следващите си срещи, в които да изпъкнете с разбиране на другия, но вече на едно друго, по-високо ниво.

  1. Скръстени ръце или крака – сигнал за затвореност

Някои наричат този жест жаргонно „блок“. Т.е. – човекът срещу вас е затворен срещу това, което казвате – не го възприема, споделя или не му е интересно. Дори да се усмихват срещу вас, да са въвлечени в приятен разговор и да се държат мило и сърдечно, ако са скръстили ръце или крака, най-вероятно нещо не е наред. Най-важното за този жест е, че той е несъзнателен – обикновено човек не го прави умишлено. Именно затова издава толкова много и може да ви насочи в каква посока се движи разговорът.

  1. Огледално копиране на вашия език на тялото – несъмнено добър знак

Това означава, че човекът, с когото говорите, чувства връзка с вас и несъзнателно пресъздава вашите жестове или поза на тялото. Често се случва да забележим как някой се обляга на стола, както и ние, кима с главата си в унисон с нас при съгласие, ръкомаха по сходен начин и т.н. Забележите ли нещо такова, значи несъмнено сте на прав път и срещата протича добре.

  1. Характерът прозира през позата на тялото

Със сигурност всички сме виждали хора, които още с влизането си в помещението, ни респектират силно – походката, стойката, движенията им, жестовете, които правят, погледите, които хвърлят. Това е важно – мозъкът е устроен така, че да заявява силата ни по начина, по който обемаме пространството около нас. Затова и хората, които стоят с изправен гръб, повдигнати рамене и изпъчени гърди, остават впечатление за силен характер и стабилност. Важно е да демонстрирате възможно най-много от това, без, разбира се да прекалявате и да изглеждате смешно.

  1. Очи, които лъжат

Всички сме свикнали още от малки да чуваме „Гледай ме в очите, когато ти говоря!“, защото по презумпция се смята, че очите не могат да лъжат, защото през тях прозира съвестта. И че само един бърз поглед би разкрил тази гузна съвест. Това разбиране обаче е старо като света и вече тази техника е, така да се каже, овладяна. Повечето хора биха издържали на погледа ви, дори да лъжат. Тук обаче идва другият момент – смята се, че сега лъжците прекаляват със своя взор и твърде настоятелно и дълго гледат втренчено другия, сякаш да му докажат своята честност. Този продължителен поглед обаче носи особено напрежение и неловкост, която лесно се усеща и чрез нея най-бързо може да се усети, че нещо не е наред.

  1. Повдигнатите вежди са знак за дискомфорт

Три са основните емоции, които биха ви накарали да повдигнете вежди – изненада, страх, притеснение. Опитайте да направите този жест докато водите приятен разговор с близък приятел, в който се чувствате напълно добре. Освен, че е трудно, е и някак неадекватно. Ако някой, с когото говорите, повдига често вежди, а не обсъждате тема, която би го изненадала, стреснала или притеснила, значи има нещо друго, което кара събеседника ви да се чувства некомфортно.

  1. Прекомерно кимане и жестикулиране показват силно желание за одобрение

Когато говорите на някого – давате обяснения, инструкции, просто изразявате мнение или разказвате нещо – а той кима ентусиазирано постоянно, това показва, че човекът силно желае да го харесате. Това е тактика, която цели сближаване и приобщаване чрез изявено споделяне на обща гледна точка. По една или друга причина, този жест показва, че събеседникът ви има огромна нужда да бъде харесан от вас и да направи добро и силно впечатление.

  1. Стиснати устни и сбръчкано чело – признак за стрес

Ако по време на разговор някой силно стиска челюстта си и говори някак през зъби или пък сбръчква чело твърде често, означава че нещо не е наред. Възможно е да сте засегнали тема в разговора, с която той се чувства некомфортно, но му е неудобно да го признае или пък ангажираността към срещата в момента да е малка, защото е отнесен в мисли по други неща, които очевидно го правят угрижен.

Ключово във всички тези ситуации е да следите разминаването между това, което хората казват и това, което тялото им показва. Макар да не може да прочетете мислите им буквално, то със сигурност може да разберете много за моментното им състояние или отношение. Затова, ако искате да сте наясно в повечето ситуации, отваряйте си очите и следете добре!

Свързани публикации