7 реплики, които всеки отдаден служител иска да чуе от шефа си

7 реплики, които всеки отдаден служител иска да чуе от шефа си

В голяма степен, мотивацията и успехът на служителите в една компания зависи от мениджъра и неговите лидерски възможности. Нужните мениджърски умения са много, но едно от най-важните е на „върха на езика“ ви. Става въпрос именно за добрата и интензивна комуникация, даване на постоянна обратна връзка и поощряване. Следват няколко реплики, които присъстват в ежедневния речник на всеки един добър и мотивиращ мениджър.

  1. „Имам пълно доверие в теб!“

Няма нищо по-демотивиращо от шеф, който не вярва в уменията на своите служители, следи ги изкъсо на всяка крачка и постоянно им „виси на главата“. Това всява напрежение и усещането, че нещо постоянно не е наред. Затова не го правете! Може би ще ви е трудно да отпуснете юздите в началото, но бъдете сигурни, че това ще подейства за една по-спокойна и продуктивна офис среда.

  1. „Искам да постигнем това!“

Добрият мениджър дава добър план за действие и мотивация зад него. Не правете служителите си слепи подчинени, които да просто да следват наставления. Споделяйте своята визия с тях, коментирайте я и се погрижете да предотвратите въпроси „Защо?“ с ясно и предварително обяснение на мотивацията ви. Нека вашата цел бъде обща цел, разбирана и желана от всички, а не просто задача със срокове.

  1. „Какво можем да подобрим следващия път?“

Грешките са най-добрите учители. Няма човек, който да не е правил както малки, така и големи и сериозни грешки в работата си. Важно е да се проумее, че една грешка не означава провал, а е просто стъпка към успеха. Успешният мениджър знае това и подхожда именно с тази нагласа към своите колеги – този път сгрешихме тук, какво можем да направим, за да се справим по-добре при следващия опит?

  1. „Как мислиш ти?“

Добрите лидери винаги се допитват за мнението на хората около тях и не вземат решения просто така, на база на убедеността в своята правота. Нещо повече – те са отворени към гледни точки от различни хора на всякакви позиции в компанията. Така те получават друга перспектива, а показват уважение и доверие в способността на своите колеги.

  1. „С какво мога да ти помогна?“

Успешният лидер трябва да може да бъде и добър ментор. Трябва да бъдете готови да споделите своя опит, умения или знания със своите служители. Говорете често с тях – разберете дали имат нужда от съвет или от насока. Покажете, че сте там за тях винаги, когато се наложи.

  1. „Кажи ми, ако имаш някакви въпроси.“

Със сигурност много от вас са имали шеф, към когото не са искали да се обръщат с въпроси, защото са смятали, че ще реагира заплашително и остро. Мотивиращият мениджър действа точно обратното – той винаги е отворен за въпроси и готов за непрестанна и открита комуникация. И това е естествено – колкото по-бързо една неяснота бъде разсеяна, толкова по-скоро ще продължи работният процес.

  1. „Добра работа!“

Супер готино е да имате пинг-понг маса или джага в офиса си, но още по-хубаво е (и по-евтино!) да поощрявате екипа си с добри и мотивиращи думи. Независимо от условията на работа, възнаграждението и бонусите, за един служител винаги е важно да чуе, че усилията му са оценени. Затова не пропускайте да кажете добра дума, да потупате по рамото или да се усмихнете окуражително на колега, който го заслужава – независимо дали е заради някоя обичайна ежедневна задача или голямо постижение.

Свързани публикации