7 стъпки към написването на CV, с което ще спечелите желаната работа

8YOB0R5BO0

Никога няма да се изморим да повтаряме, че CV-то е вашият маркетингов инструмент номер едно. CV-то е документът, благодарение на който си осигурявате поканата за интервю, и онази задължителна част от процеса по набиране на персонал, благодарение на която се сдобивате с всяка следваща възможност. Именно по тази причина трябва да се уверите, че чрез него ще се отличите от тълпата още на началния етап от подбора и ще спечелите вниманието на работодателя.

Ключът към създаването на успешно CV е да знаете точно как трябва да го структурирате и как да представите уменията и опита си по най-добрия начин. Ето кои са седемте основни стъпки за писане на CV, което ще ви спечели покана за интервю и ще ви приближи към мечтаната работа.

  1. Проучете работодателите, към чието внимание се стремите

Преди да започнете да пишете своята професионална автобиография, трябва да разберете как изглежда CV-то на успешния кандидат според рекрутърите или наемащите мениджъри, на чието решение очаквате да повлияе в положителна посока. Потърсете съответстващи на търсенията ви обяви за работа онлайн, направете списък с най-често срещаните изисквания и ги свържете със собствените си умения и познания. Включването на ключови думи в кандидатурата ви също може да ви помогне да преминете през първия етап на селекция в някои фирми, които получават голям брой кандидатури – подбора на CV-та чрез софтуерни продукти, които са специално разработени за целта.

  1. Форматът и структурата са ключови

Зле организираното CV може да бъде объркващо за онзи, който го чете. А вие не искате той да се откаже бързо от информацията за вас. Трябва да се уверите, че рекрутърите и работодателите могат да се ориентират лесно и да намерят сред разнородната информация точно онова, което търсят. Разделете ясно CV-то си на секции, като удебелявате заглавията. Използвайте подходящ шрифт. Отделяйте параграфите. Постарайте се да не прекалявате с обема – рекрутърът ще вземе решение на базата на ключовите данни за вас, а не на житейската ви история.

  1. Направете силно впечатление с началния си профил

Профилът в началото на CV-то ви е от решаващо значение, защото е първото, което работодателят ще прочете. Ако е притиснат от времето, дори може да се окаже фактор за това дали да ви се обади или не. Уверете се, че в тази част от документа са включени основните ви умения и квалификация, но не подценявайте и демонстрацията на индивидуалност. Не си позволявайте представянето ви да звучи като клише. Опитайте се да бъдете кратки, но да използвате завладяващи думи, с които да спечелите читателя и да го насърчите да прочете цялото ви CV.

  1. Структурирайте правилно позициите, на които сте работили

Обикновено формалните наименования на длъжностите, на които сте работили, не разкриват много за същността на работата. За да покажете ценността, с която бихте допринесли за новия потенциален работодател, трябва да използвате описания на професионалните си задължения. Благодарение на тях ще демонстрирате какво сте постигнали до момента. Започнете с обобщение, после опишете отговорностите си в отделни точки и се опитайте да изтъкнете някои свои постижения.

  1. Адаптирайте представянето на образованието си

Количеството информация, която трябва да дадете за образованието си, наистина зависи от етапа, на който се намирате в кариерата си. Избройте елементите от образованието си в края на своето CV и съобразете количеството на включените детайли с това колко опит имате. Очаква се по-неопитните кандидати да включат повече информация за образованието си, докато по-опитните трябва да сведат тази информация до кратко обобщение.

  1. Направете интересите си релевантни на позицията, за която кандидатствате

Интересите са избираем раздел в CV-то. Включете само интересите, които могат да добавят стойност към кандидатурата ви, за да покажете личен характер или да демонстрирате своя истински интерес в сферата на дейност. Възможността да паснете на фирмената култура е решаващ фактор, който се отчита, когато се взима решение за ново назначение, така че много рекрутъри и работодатели ще хвърлят едно око на интересите ви, за да разберат какъв човек сте и дали ще се впишете в тяхната организация.

  1. Проверете CV-то си внимателно

Грешките в CV-то могат сериозно да навредят на шансовете ви за намиране на работа. Уверете се, че е внимателно проверено, преди да го изпратите на потенциалния си работодател. Открийте техническите и смисловите си грешки. Правописните и граматическите грешки изглеждат несериозно, така че помолете някой приятел да погледне CV-то за всеки случай, преди да го изпратите.

Свързани публикации