7 вредни навика, които биха отблъснали колегите ви от вас

JA1HKXSB6M

Колегите ви спират да говорят, когато влезете в стаята? Вие решавате, че говорят за вас, и то с не особено добро отношение? Усеща ли се неудобство в атмосферата в офиса, по време на важни събития, презентации или срещи, без да знаете защо?

Е, може да се окаже, че имате някой от тези 7 навика в работата, които ви правят да изглеждате наистина непрофесионално, и то без да го осъзнавате. Анализирайте поведението си и го променете, ако се налага.

  1. Прекъсвате хората

Няма нищо по-лошо от човек, който не оставя другите да довършат мисълта си и не знае кога е негов ред да говори. Този навик показва липса на уважение към отсрещната страна.

  1. Говорите твърде много (и за неща, които не разбирате)

Тази склонност върви ръка за ръка с прекъсването. Ако забележите, че имате навика да повишавате тон – дори когато не сте достатъчно компетентен по дадена тема – ще ви се отрази по-добре, ако запазите мълчание.

  1. Винаги закъснявате

Макар че на хората в някои култури им е слабост да пристигат навсякъде с няколко минути по-късно, това не е характерна черта, на която се гледа с добро око в офиса. Планирайте да станете от бюрото си с няколко минути по-рано, за да си спестите недоволните погледи на колегите си, когато влизате в среща с петминутно закъснение.

  1. Не почиствате общите пространства

Не оставяйте мръсни чинии в кухнята на офиса. Изхвърлете непотребните хартийки. Да сте разхвърлян може да ви се е струвало яко в тийнейджърските ви години, но останалите определено не биха го приели така, когато сте възрастен и работите с тях.

  1. Оплаквате се

Всички се изморяваме, натъжаваме и ядосваме. Не всички, обаче, винаги изразяваме гласно как се чувстваме във всеки един момент от деня и не е необходимо да го правим. Спрете да се оплаквате на работа и колегите ви със сигурност ще бъдат благодарни.

  1. Изглеждате като мърляч

Много офиси приеха небрежното бизнес облекло, но това не означава, че можете или трябва да се появявате облечен така, сякаш сте готов на прекарате цял ден на плажа. Обличайте се добре, дори да не е официално, и се поддържайте спретнати.

  1. Пишете съобщения

Не трябва да пишете съобщения на приятелите, роднините или половинките си (за забавление), докато сте на работа, независимо колко лесно ви се струва да продължавате да го правите. Хората го забелязват и никой не е очарован от посланието, което изпращате. Най-общо, нека телефонът ви остане настрана.

Свързани публикации