7 въпроса, които не трябва да задавате на интервю за работа

7 въпроса, които не трябва да задавате на интервю за работа

Задаването на въпроси е несъмнено един от най-добрите инструменти за изграждане на добро впечатление по време на интервю за работа. Когато са адекватни и проницателни, те показват на интервюиращия, че се ориентирате добре в ситуацията, че сте наблюдателни и имате искрен интерес. Добрите въпроси са тези, които се отнасят до средата на работа, изискванията, конкретни цели, планове и прочие. Но заедно с тях често могат да се изплъзнат и питанки, които да помрачат доброто ви представяне. Това са въпросите, които са свързани изцяло с вашия личен интерес или евентуалните ползи, които бихте могли да извлечете за себе си, работейки на конкретното място. Ето няколко най-често срещани въпроса от този тип, които е добре да избягвате.

  1. Какви са условията ви при майчинство/бащинство?

Питайки това, вие автоматично създавате впечатление у интервюиращия, че скоро ще искате да се възползвате от тези условия тоест, че ще излезете в дълъг отпуск. Това веднага ви прави ненадежден кандидат, независимо от доброто ви CV. Макар да е несъмнено важен въпрос, най-добре го оставете за след като бъдете одобрени за позицията.

  1. Какви са работните ви часове?

И това е важна информация, разбира се – всеки желае да знае какво ще бъде работното му време. Но не избързвайте. Обикновено това е нещо, до което самия интервюиращ ще стигне в един момент. Ако това е един от първите въпроси, които зададете, то вероятно събеседникът ви ще помисли, че сте от този тип хора, които постоянно си гледат часовника и когато удари точният час, напускат работното си място веднага, без значение дали наближава крайният срок на важен проект или не. А това със сигурност няма да проработи във ваша полза.

  1. Бихте ли ми разказали повече за компанията и нейната дейност?

Директна червена точка, при това – голяма. Този въпрос показва, че вие не сте си подготвили „домашното“ и не сте проучили мястото, на което кандидатствате. Тоест – не сте проявили никакъв интерес към неговата история, политики, проекти, постижения и цели.  Създава впечатление, че просто „минавате“ през поредното интервю – свободен случаен изстрел, пък каквото стане. Бъдете сигурни, че след подобен въпрос интервюто ви ще приключи бързо и несъмнено неуспешно.

  1. Кога мога да получа повишение?

Рядко има периодика на изкачване по йерархическата стълбица в повечето компании. Повишенията се дават за заслуги и постоянство, когато има реален повод за това. Ако зададете този въпрос на толкова ранен етап, ще създадете впечатление, че не се интересувате от евентуалната си бъдеща стартова длъжност, а се стремите користно единствено към повишение.

  1. Ограничава ли компанията сърфирането в мрежата в работно време?

Попитате ли това, веднага ще бъдете етикиран като един от тези служители, които прекарват повече време в социалните мрежи или youtube, отколкото вършейки работа. А това ви прави светкавична лоша реклама.

  1. Какво е заплащането за тази позиция?

Отново много важен, но също така деликатен въпрос. Обикновено това се споменава от интервюиращия на даден етап от развитието на разговора. Ако той е пропуснал и държите да попитате, оставете този въпрос за края на разговора, а най-добре – ако ви потърсят с конкретна оферта. Ако повдигнете въпроса твърде рано, рискувате да създадете впечатление, че мислите единствено и само за пари. Нещо повече – ако по време на разговора се фокусирате върху вашите умения и опит и впечатлите с тях, в края на интервюто ще бъде по-лесно не само да говорите за конкретно възнаграждение, но дори и да преговаряте за по-висока сума. Затова бъдете търпеливи и сдържани.

  1. Задавате въпрос, който е бил зададен

Това е несъмнено едно от нещата, които дразнят интервюиращите най-много. Затова слушайте внимателно, а ако нещо не стане ясно, помолете веднага за пояснение или коментар. Ако се включите с такъв неадекватен и вече обсъден въпрос, рискувате да бъдете видени като разсеяни или не особено заинтересовани спрямо позицията, което ще ви създаде профил на неблагонадежден кандидат.

Факт е, че информацията, която бихте могли да извлечете от тези въпроси, вероятно би била решаваща за това дали бихте заели позицията или не. Несъмнено по-добрата стратегия обаче е да изчакате интервюто да премине и евентуално да получите официално предложение за работа – именно това е правилният момент, в който да обсъдите всички тези важни подробности, отколкото да ги зададете нетърпеливи по време на самото събеседване.

Свързани публикации