7 знака, че условията на работното ви място са вредни за вас

StockSnap_FGH8LD3ZBQ

Средата, в която работите, е отровна? Какво означава това? Ако е така, как да прецените дали си струва да правите компромиси с условията на работното си място, жертвайки личния си живот и дори здравето си?

Ако решите да упорствате и да запазите настоящата си позиция, знайте, че отговорността да се грижите за себе си пада изцяло на вашите рамене. Ако в стадото има само няколко черни овце, които влияят зле на обстановката, вие и колегите ви трябва да предприемете необходимите мерки, като се освободите от вредното им влияние.

В своята книга „Окото на бурята: как умните лидери могат да трансформират хаотичната работна среда“ треньорът на лидерите Рей Уилямс описва характеристиките на токсичното работно място и ролята на лошите лидери за създаването му. Тези характеристики се проявяват по следните седем начина:

 1. Отрицателна критика, никакви похвали

Някои шефове не умеят да поддържат мотивацията на хората си. Фокусират се върху техните грешки и върху това да показват недоволство. Тези ръководители рядко дават положителна обратна връзка на служителите си.

 1. Ужасна бюрокрация

Бюрокрация – ако има твърде много нива, на които служителите трябва да получат одобрение от шефовете си, преди да могат да свършат работата си. Налице е склонност към микромениджмънт.

 1. Фокус само върху количествените резултати

По-големи печалби, побеждаване на конкуренцията и намаляване на разходите – единствените цели на фирмата.

 1. Грубата сила води парада

Управляващите тормозят служителите или толерират тормоза на едни служители над други.

 1. Забравяне на човешката гледна точка

Хората са смятани за обекти или за разходи, а не за ценни активи. Не се мисли за тяхното благополучие или щастие. Няма доказателства, че ръководителите изпитват състрадание към служителите. В резултат, в тази работна среда нивата на стреса са високи, има текучество на служители, чести отсъствия, хората „прегарят“ от натоварването.

 1. Вътрешна конкуренция

Служителите трябва да се конкурират един с друг в рамките на организацията, което се насърчава от система за оценка на ефективността, фокусирана върху индивидуалното, а не върху екипното представяне.

 1. Липса на стремеж за постигане на баланс между кариерата и личния живот на служителите

Във фирмата се смята, че личният или семейният живот на хората трябва да се жертва заради работата. Ясни знаци за фирмена култура, награждаваща претоварването и работохолизма, са: работна седмица с продължителност повече от 50 часа, малко или никакъв отпуск, желание служителите да са на разположение за служебна комуникация 24/7. Такива мениджъри на фирми не показват да са ангажирани с по-голяма кауза – благотворителна, обществена и т.н.

Какво можете да направите, ако имате пълномощията?

Ако сте на по-висока позиция и имате опции да правите промени, уверете се, че всички служители имат принос към резултатите на фирмата и че с останалите мениджъри се грижите за тях така, че да дават най-доброто от себе си. Старайте се да прогоните страха от работното място.

Ако условията на средата продължават да са вредни, може би ще обмислите тези стратегии:

 • Проведете проучване за ангажираността на служителите, което отчита характеристиките на работната среда и ефективността на ръководството. Ако се окаже, че имате проблеми в тази сфера, обърнете се към специалисти в областта на човешките ресурси.
 • Вземете мерки за запазването на добрите служители.
 • За да изключите от екипа си служителите, чието влияние е вредно, когато оценявате представянето на хората си, вземете предвид и общото им поведение – уважение към останалите, меки умения, способност за работа в екип, насърчаване на добрите практики на другите служители.
 • Когато се налага да се занимаете със служител, който е склонен да спекулира и да злослови по чужд адрес, поканете в разговора трета страна, за да се предпазите от драмата.
 • Всеки служител трябва да знае колко е важно да си постави граници. Дефинирайте кое поведение е приемливо и кое – не.
 • Опитайте се да приобщите всички в екипа към своята кампания срещу токсичното поведение. Само така имате шанс да го изкорените от работната среда. Колкото повече хора се борят срещу гореизброените проблеми и срещу клюките, тормоза, саботажа и неуважението, толкова по-голям шанс има да успеят. Това е единственият начин да запазите добрите си служители, да постигате по-високи резултати и да печелите повече.

Свързани публикации