8 безплатни онлайн курса по програмиране

8 безплатни онлайн курса по програмиране

Да актуализирате уменията си е важна стъпка в постоянно променящата се, динамична среда на пазара на труда. Причините да не се заемаме с усъвършенстването си или да го отлагаме обикновено се свеждат до аргументи като „нямам време“, „не мога да отделя средства за това перо в бюджета си“, „не знам къде/как“.

Днес всички тези доводи са несъстоятелни, защото можете да използвате всяко време на денонощието, за да учите нови неща в комфорта на дома си. Има безброй полезни онлайн ресурси, които да ви помогнат в тази мисия. Събрали сме някои от тези тематични курсове в сферата на IT уменията и вече знаете, че са на ваше разположение. Нямате оправдание да не осъвремените техническите си способности, които са високо ценени при наемане на работа, независимо от тясното ви поле на заетост.

  1. Въведение в интерактивното програмиране, Python (част 1) – Coursera

Всеки, който има познания по математика на гимназиално ниво, може да запише този курс. За да направят ученето на един от най-полезните програмни езици Python по-лесно, инструкторите са изградили нова програмна среда. Можете да се научите да изграждате прости, интерактивни игри като Pong, Blackjack и Asteroids.

Продължителност: 50 часа/5 урока

  1. JavaScript – Codecademy

Присъединете се към повече от 5 млн. изучаващи JavaScript – програмния език на уеб пространството. Ще разработвате всичко – от простата игра „камък, ножица, хартия“ до адресна книга.

Продължителност: 10 часа/16 урока

  1. Java ръководство за напълно начинаещи – Udemy

Както подсказва самото име, този курс е създаден за всеки без опит в програмирането. Нека големият брой уроци не ви стряска. Въпреки че лекциите са 75, голяма част от тях са с времетраене под 20 минути и можете да се справите с всички тях за няколко седмици, ако са добре разпределени в програмата ви.

Продължителност: 17 часа/75 урока

  1. Въведение в Java програмирането – Udacity

Java е ядрото, използвано за създаване на приложения за Android и за back-end уеб разработки. Ако никога преди не сте програмирали, но имате интерес да влезете в някое от тези полета, тогава този курс е най-подходящата отправна точка за вас.

Продължителност: 24 часа/9 урока

  1. Създаване на уебсайт – Codecademy

Изкарайте този кратък (само 3 часа!) курс, за да се научите как да изградите уебсайт от нулата, използвайки HTML и CSS.

Продължителност: 3 часа/5 урока

  1. Диплома за програмния език C – Alison

Като един от най-популярните и широко използвани програмни езици, C се използва най-вече за програмиране на операционни системи (като Unix).

Продължителност: 15 часа/17 урока

  1. HTML, CSS и JavaScript – Coursera

Университетът за наука и технология в Хонконг предлага този курс, благодарение на който да научите основните елементи на уеб разработката. Въпреки че не е необходим предишен опит с HTML, CSS и JavaScript, обучаващите отбелязват, че би било от полза да имате базов опит в програмирането.

Продължителност: 12 часа/3 урока

  1. Основи на HTML5 програмирането, първа част – edX

Всеки  с начални познания по HTML и CSS е добре дошъл в този курс, воден от World Wide Web Consortium (W3C). Ще се научите да използвате новите опростени HTML5 тагове, да анимирате забавни уеб графики и да практикувате техники за програмиране чрез множество интерактивни упражнения.

Продължителност: 48 часа/6 урока

Публикации от серията