8 факта, които дори най-умните често забравят по пътя към успеха

K1PZ4FEMEQ

Формули за успех, съвети за справяне с работата и с личния живот, хитрини, полезни навици – подобни списъци заливат онлайн пространството. Можем да живеем и без някои от тях. Други обаче съдържат истини, които е важно да научим или да си припомним.

  1. Да не се чувствате готови може да е нещо добро

Възможностите невинаги идват, когато сме 100% готови да ги използваме. По-вероятно е да почукат на вратата, когато се чувствате несигурни в подготовката си, дори в знанията и уменията си. Това не означава, че трябва да пропилявате тези шансове, чакайки момент, в който ще се чувствате готови. Повечето от големите възможности в живота ни ни принуждават да израснем както емоционално, така и интелектуално. Те ни карат да дадем най-доброто от себе си, дори това да означава да излезем от зоната на комфорта. Да пожертваме комфорта ни дава шанс за личен растеж. Ако искате да подобрите живота си, трябва да сте отворени за възможностите, дори да не сте напълно готови за тях.

  1. Успехът и провалът вървят ръка за ръка

Често хората тълкуват грешно значението на думата „провал“. Защо се страхуваме от провала? Той е толкова естествено състояние, колкото е и успехът. Провалът не означава, че не успяваме, напротив – той е част от целия процес на напредък. Успехът не бива да се измерва чрез постигането на определена цел. Успехът е състояние на съществуването.

  1. Действието е ключът към всеки успех

Често чуваме, че знанието е власт. Знанието е власт само ако го използвате. Да знаете как да направите нещо и наистина да го направите са различни неща. Няма значение дали четете статии или книги със съвети за справяне с отлагането, ако не предприемате действия за решаването на този проблем. Знанието и интелигентността са безполезни без действията.

  1. Дори грешките означават напредък

Ако погледнете назад, вероятно ще осъзнаете, че грешките, които сте допускали, са ви дали ценни уроци. И така, защо се страхуваме от грешките, ако те ни помагат да станем по-силни и по-мъдри? Всяка грешка, която правите, докато се стремите към определена цел, ви доближава повече до нея. Твърде вероятно е грешката, за която най-много ще съжалявате в живота си, да е, че не сте предприели действия от страх да не сгрешите. Винаги ще се чудите какво би се случило, ако не бяхте проявили страх. Така не се постига прогрес. Не бъдете несигурни – опитайте и ще разберете какво ще се случи.

  1. Вземането на решение става по-трудно, когато имате твърде много опции

Живеем във време, в което можем да избираме от множество възможности, когато става дума за кариера или за личен живот. Но когато имаме толкова много опции пред себе си, често се объркваме и сме нерешителни. Изследванията в сферата на бизнеса и маркетинга показват, че когато потребителят има повече възможности за избор, той е предразположен да купува по-малко. Ако се замислите, да изберете един продукт от три е много по-лесно, отколкото един от триста. Повечето хора лесно биха се отказали, ако решението за покупка е трудно.

  1. Не е задължително успехът да означава щастие

Много хора вярват, че могат да бъдат щастливи само ако постигнат определена цел. Всъщност можем да избираме дали да бъдем щастливи всеки ден, независимо от целите ни в момента. Не трябва да чакаме да изживеем най-смелите си мечти, за да бъдем щастливи. Може да имаме всичко, което някога сме искали, и пак да не сме щастливи. Някои казват, че ключът към щастието е да се наслаждаваме на всеки момент и да бъдем благодарни за това, което сме и което имаме.

  1. Може да сте най-добрият в нещо, дори да не ви харесва да го правите

Разпространена теза е, че за да сте добър в нещо, трябва да обичате работата си. Уви, не е възможно всички да обичат работата си – или поне не с тази страст, която обикновено се има предвид. Ако човек посвещава времето и усилията си, за да придобие дадено умение, той ще го овладее отлично, дори да му е необходим повече труд. Как се чувства по отношение на това умение няма да определи успеха или неуспеха му.

  1. Това, което виждаме в останалите, съществува в самите нас

Когато имаме проблем с някого, това ни помага да научим повече за себе си. То може да ни помогне да разберем защо виждаме проблем в другия човек – честа причина е, че носим същото качество в самите себе си. Да го видим разобличено пред очите си може да е доста дразнещо. Да признаем, че онова, което виждаме в останалите, е отражение на самите нас, може да ни помогне да преодолеем неразрешените си вътрешни въпроси.

Свързани публикации