8 грешки, които не трябва да допускате по време на интервю

8 грешки, които не трябва да допускате по време на интервю

Търсенето на нова работа отнема време, енергия и много усилия. То изисква сериозен нетуъркинг, търсене на подходящи предложения, постоянно адаптиране на CV и създаване на нови и нови мотивационни писма. Затова, когато стигнете до интервюто за работа, е важно да сте изрядни в своето представяне – за да не се окаже, че цялата ви подготовка е отишла напразно, а убедеността, че сте правилния кандидат и позицията е „ваша“, да се изпари рязко. Ето няколко елементарни грешки, които се допускат често, костват много, но с повече внимание и самодисциплина можете да избегнете с лекота!

  1. Не проучвате потенциалния си работодател

Доброто и задълбочено проучване е ключ към доброто впечатление и успешното интервю. Тук не говорим само за това да погледнете сайта или фейсбук страницата на дадена компания. Ако предлагат определен тип услуги, важно е да ги „тествате“, да разберете как функционират и да сте готови да дадете вашата лична обратна връзка, ако въпросът бъде повдигнат. Колкото сте по-запознати с механизмите и условията, чрез които фирмата оперира, толкова повече сигурност ще вдъхнете на интервюиращия.

  1. Не бъдете негативни

Интервютата за работа са приличат на т.нар. „скоростни срещи“ – кратък разговор, в който първото впечатление е всичко. Затова е важно да бъдете възможно най-малко негативни – никой не би желал да наеме такъв кадър. Например – ако бъде повдигнат често срещаният въпрос „Защо напуснахте предишната си работа?“, не давайте воля на всички лоши емоции (ако ситуацията е била такава), а кажете нещо позитивно: имали сте нужда от промяна, да провокирате себе си или пък просто от нещо ново. В никакъв случай обаче не нападайте предишния си работодател – това ще бъде мигновена червена светлина за евентуалния ви бъдещ шеф.

  1. Не разказвайте личния си живот

Друг често срещан въпрос е този, свързан с вас и вашата квалификация. И това е нормално – интервюиращите не могат да запомнят информацията във всички CV-та, затова и предпочитат да я чуят отново. Нещо повече – предпочитат да я чуят лице в лице, разказана от вас в разговор, а не подредено написана, тъй като това показва вашето себеусещане по различен начин. Много хора тук се подхлъзват и започват да разказват личната си история, смесена по произволен начин с професионалната. Не правете тази грешка – интервюиращите се интересуват от вашата квалификация като кадър. Да, винаги можете да споделите различни свои интереси, хобита и т.н., но не изпадайте в ненужни подробности около личния си живот. Вие сте там основно, за да се покажете релевантен за конкретната позиция, а това се разбира именно през вашия професионален опит.

  1. Не забравяйте, че Google съществува

Не е ли неловко, когато видите някой познат и го попитате „Хей, как е работата?“ или „Как е приятелката ти?“, а след това се окаже, че вече не работи там или че вече не е в тази връзка? Сходна неловка ситуация може да се случи и по време на интервю за работа, ако сте изпуснали да прочетете всички важни последни новини около дейността на компанията. Ужасно конфузно би било да коментирате нещо, което от известно време насам не е актуално, не съществува като услуга или продукт или пък е претърпяло голяма промяна. Това незнание ще бъде лошо оценено от човека срещу вас. Затова не пропускайте да потърсите всичко актуално около мястото, на което кандидатствате, преди интервюто за работа.

  1. Не забравяйте с кого говорите

Не, това не трябва да се възприема като заплаха, а като нещо буквално. Човекът, който ви интервюира е представител на компанията, за чието работно място кандидатствате. Следователно цялото ви представяне трябва да бъде концентрирано около това как и с какво вие можете да помогнете на този бизнес да стане по-добър. Защото както вие искате да получите работата, така и интервюиращият иска да види, че срещу него стои правилният кадър за тази позиция. Ако подходите така, и двете страни ще бъдат доволни.

  1. Не сте подготвени за очевидните въпроси

Ако имате опит с интервюта за работа или пък сте чели и чували достатъчно за тях, вероятно знаете, че има набор от основни въпроси, които биват задавани почти винаги. Изключително важно е да бъдете подготвени с „репертоар“ за всеки един от тях, защото те са основата за доброто интервю. Ако се запънете на тях и не сте убедителни, трудно ще продължите напред в разговора.

  1. Не бързайте

Когато сме притеснени, обикновено говорим бързо и разпалено, което често се превръща в неразбираема и непоследователна реч. Затова е важно да си давате време да структурирате отговора си след всеки въпрос – да измислите „заглавие“, от което да започнете и след това да продължите с детайлите. Вярвате или не, тези няколко секунди размисъл, които изглеждат като цяла вечност за вас, за интервюиращия са незабележими. Така че бъдете спокойни, дайте си време и не бързайте!

  1. Не сте себе си

Когато искаме да впечатлим някого – особено в такъв тип важни ситуации – имаме навика да „излизаме извън кожата“ си и да се държим неестествено. А хората срещу нас веднага разбират това – дори и да не могат да го обяснят рационално, дори да не успеят да посочат защо дадено поведение не е естествено, те го усещат. А в случая на интервютата за работа, ако тази липса на автентичност бъде усетена, считайте, че събеседникът ви ще отгърне следващото CV, което е пред него на бюрото.

Свързани публикации