8 ключови факта за една фирма, които можете да разберете от интериора на офиса и поведението на служителите

StockSnap_S2V0ZX8R73

Офисът може да говори. Какви са посланията, които изпраща?

Когато един кандидат за работа се готви за интервю, той мисли за представянето си, за появата си навреме, за външния си вид, за поведението си. Докато се тревожите за всичко това, не забравяйте да се огледате в офиса на фирмата, в която се поканен на интервю.

Работната среда може да разкрие важни неща – фирмените ценности, стила на комуникация и много други. Ето кои са осемте знака, на които трябва да обърнете внимание според Jennifer Walton.

1. Има ли много самостоятелни крайни кабинети?

Самостоятелните крайни офиси показват, че фирмата цени висшия мениджмънт – няма да ви убегне, че това са офисите с най-хубава гледка. Ако в сградата има офиси с различна големина, вероятно фирмената култура е йерархична. Това не бива задължително да се тълкува като нещо лошо, но е полезно да имате предвид, че нещата в този офис се случват последователно, „по веригата“. Ако имате проблем като служител, вероятно никой няма да ви покани в кабинета на изпълнителния директор, за да го обсъдите.

2. Говорят ли си хората или всеки е свел глава към задачите си?

Споделянето на идеи в общите пространства може да бъде определящо за избора ви. Ако хората харесват колегите си и съществува култура на сътрудничество, ще станете свидетел на някакво взаимодействие, дори да хванете най-натовареното време в офиса.

3. Има ли конферентни зали и места за срещи? Използват ли се?

Ако видите екипи в конферентните зали, то вероятно сътрудничеството се цени и ще получавате обратна връзка като служител. Това може да е добро, но може и да е лошо. В някои организации срещите са толкова тежки, че се налага истинската работа да се върши късно вечер. Ако подозирате, че е възможно да е така, опитайте се да насрочите следващото си интервю в края на деня, за да видите колко хора са останали в офиса, когато си тръгвате.

4. Има ли стая за почивки, която е оборудвана?

Ако има подобно пространство, това показва, че работодателят го е грижа за служителите и иска да се чувстват като у дома си. Ако средата е скучна, вероятно такава ще бъде и обедната ви почивка. Помислете колко добре се чувствате, когато влезете в дома на свой приятел с хубава кухня. Първото впечатление за офиса не е по-различно. Огледайте се. Има ли маси? Може ли да се каже, че обстановката е гостоприемна? Кара ли ви да искате да си починете и да презаредите?

5. Какъв тип технологии има в офиса?

Ще можете ли да работите от която и да е точка на офиса, без да сте прикован към бюрото? Лаптопите са добър знак, тъй като са ключово условие за плавния преход от разговора с клиент насаме към брейнсторминг събрание на по-голяма група хора или към среща в близкото кафене.

6. Има ли фитнес или място за спорт?

Ако е предвидено такова пространство, това навежда повечето от нас на мисълта, че работодателят се интересува от здравето и благополучието на служителите си и ако бъдете назначен, няма да бъдете просто малко зъбчато колело в голямата корпоративна машина. Това показва разбиране на важността на баланса на работното място, на смисъла от насърчаването на служителите да идват щастливи на работа всеки ден.

7. Има ли по-скрити места, или всички са отворени и с добра видимост?

Офисът отворен ли е? Има ли добра видимост между отделите? Ако е така, то предположението е, че доверието в организацията е на високо ниво. Прозрачността изгражда доверие, тъй като разговорите и вземането на общи решения не се получават отвъд дебелите стени и затворените врати.

8. Кога си тръгват хората?

Спалният чувал под бюрото е лош знак. Нормално е понякога да се наложи да останете на работа до по-късно, но ако много от хората остават да работят по тъмно, това няма да ви хареса. Ако не можете да насрочите интервюто си по-късно, минете в района на офиса след работно време. Ако паркингът все още е пълен, сам ще се досетите защо.

Офисът на една фирма може да издаде много за нея – фирмената култура, йерархията и духа в екипа. Може да сте впечатлили интервюиращия и той да иска да ви наеме на секундата, но не забравяйте, че трябва да сте сигурен, че искате да работите на това място, преди да приемете предложението.

Свързани публикации