8 начина да разберете дали сте готов за работа от разстояние

StockSnap_US9XBSLY0C

Все повече хора се изправят пред дилемата дали да приемат дистанционна работа. Това, което преди няколко десетилетия беше напълно невъзможно – работата от всяка точка на света или за фирма, която е отвъд океана, днес вече е реалност за много специалисти.

Въпреки това трябва да имате предвид, че работата от разстояние не е за всеки. Как да разберете дали сте готов за подобен ангажимент и дали този вид заетост като цяло е добра идея? Ето кои са 8-те начина, предложени от Forbes.

  1. Трябва да сте инициативен и да имате самоконтрол

Няма да имате шеф над себе си, който да ви напомня за крайните срокове. Тази отговорност е единствено ваша, когато работите от разстояние. Ако имате нужда от ясната йерархична структура, характерна за офиса, по-добре останете в него.

  1. Налага се да си дадете сметка за работното време

Някои позиции, на които е възможно да бъдете назначени да работите от разстояние, са със стриктно работно време и традиционен график, с който ще се наложи да се съобразите, а други са с плаващи часове – изцяло или отчасти. Уверете се, че сте задали всички въпроси по темата в процеса по интервюиране – само така ще сте в състояние да си дадете сметка какво ще представлява работата ви от разстояние.

  1. Трябва да сте добър комуникатор

Когато работите от дистанция, губите възможността да разбирате хората чрез езика на тялото им. За другата страна в комуникацията важи същото. В този случай ще ви се наложи да общувате ясно и често, за да създадете стабилни работни взаимоотношения с колегите си.

  1. Имате предимство, ако обичате да прекарвате време насаме

Ако сте от хората, които имат нужда да прекарват повече време, обмисляйки нещата с подкрепата на другите, ако сте човек, който иска да прекарва цялото си време в среда на отборна работа, ако сте социален тип или ако не можете да си представите да прекарате цял ден сами, работата от вкъщи може да се окаже твърде самотно занимание за вас. Понякога на човек просто му се иска да разкаже новия виц, който е чул, вместо да се смее сам.

  1. Трябва да умеете да се концентрирате

Ще откриете, че е трудно да оставите домашните си задължения настрана, когато работите от вкъщи. Ще се уверите, че има поне хиляда неща, които да ви разсейват и които ще свършите, вместо да работите – основно друга, лична работа. Това е проблем, който е неутрализиран в офиса. Ако работите от разстояние, със сигурност ще е добре да се научите да разделяте личния от служебния си списък от задачи, за да не се окаже, че групирате мръсните дрехи за пране, докато провеждате конферентен разговор.

  1. Добре е да харесвате да използвате различни канали за връзка

Работата от разстояние не е опция за онези, които отхвърлят технологиите. Конферентни разговори, чат, видео-връзка и други методи за онлайн комуникация – все инструменти, които правят работата от уюта на дома или дори от някое любимо кафене възможна и я улесняват.

  1. Половинката ви трябва да разбира концепцията за работа от вкъщи

Множество дистанционни работници изпитват трудности с факта, че партньорът им вижда, че са си вкъщи, и решава, че наистина са „вкъщи“. Често прекъсва работата им и нарушава концентрацията им. Още по-сложно е, ако в семейството има деца.

  1. Задължително е да разполагате с добра интернет връзка

Дистанционната работа е лоша идея, ако интернет връзката ви не е надеждна. Колкото и да е привлекателна представата за работа в Алпите, например, вероятно няма да се получи. Пък и кой ще иска да работи, когато е заобиколен от красотата на швейцарския високопланински пейзаж?

Свързани публикации