8 неща, които е добре да направите вечерта преди интервю за работа

8 неща, които е добре да направите вечерта преди интервю за работа

Моментите преди интервю за работа – а и преди всяко важно събитие като цяло – са изпълнени с вариации на въпроса „Какво ще стане, ако….“ Тук вариантите са много – ако се успя, ако закъснея, ако не намеря адреса, ако забравя важен факт, ако не изглеждам достатъчно представително и тъй нататък. И това е напълно нормално. За да бъде нощта ви спокойна, а заедно с нея и Големият ден, можете да направите няколко простички, но важни неща, преди да си легнете. Ето кои са те:

  1. Подгответе облеклото си

Колко пъти ви се е случвало да се бавите или закъснявате, защото не можете да изберете какво да облечете в обикновена, ежедневна ситуация? Това е дори по-вероятно, когато отивате на интервю за работа и искате да бъдете възможно най-представителни. В никакъв случай не оставяйте това решение за сутринта, защото предвид притеснението, вероятно няма да ви е никак лесно и накрая ще излезете късно, бързо и недоволни. Обмислете и подгответе дрехите си вечерта преди Големия ден – нека са изгладени, чисти и селектирани, така че на сутринта само да ги облечете и да излезете!

  1. Проучете къде точно отивате и как да стигнете до там

Доста често се случва така, че офисите не са задължително на най-големите булеварди, очевидни централни локации или пък са лесно забележими. Разберете къде точно се намира сградата, как се стига до там (с автомобил или с градски транспорт), колко време приблизително ще ви трябва (сложете 20 минути отгоре за всеки случай). Прочетете отново кореспонденцията, свързана с поканата ви за интервю, тъй като може да има важна информация за входове, неработещи звънци, начини за пропускане и т.н.  Така ще сте там навреме и ще сте подготвени за всяко възможно „препятствие“, което може да ви изиграе лоша шега.

  1. Проучете интервюиращите

Ако имате информация срещу кого ще застанете на масата, не забравяйте да се „запознаете“ с него виртуално. Т.е. – да запомните добре името му, длъжността, отдела му. Така ще знаете кого търсите, когато пристигнете, и какъв човек стои срещу вас. Това е важно, защото ще ви създаде определена нагласа – начинът, по който ще мислите предстоящото интервю ще бъде не с въображаем образ, а с конкретна личност. А това знание помага и вдъхва увереност.

  1. Принтирайте CV-то си

Въпреки, че вече живеем в строго дигитална среда, в която цялата информация тече онлайн, е много важно да имате няколко копия от вашата автобиография на хартия. Защо? Защото всичко е възможно – вероятно е да се окаже, че интервюиращият ви не може да успее и на негово място ще бъде друг човек, който е реагирал в последния момент и не се е запознал подробно със CV-то ви. Може в интервюто да се включат и други хора от екипа, които да се появят без да очаквате и които да не са имали възможност да го прочетат. Затова бъдете подготвени. Няколко листа в повече не тежат, ако не ви се наложи да ги използвате, но наличието им ще направи добро впечатление, ако има нужда от тях.

  1. Планирайте закуската си

Без значение дали имате навика да закусвате след като станете или не; без значение колко е свит стомахът ви – не пропускайте да хапнете. Това е важно, защото ще задейства огранизма ви, ще ви даде енергия и ще засити апетита, който имате, но вероятно притеснението потиска. А всички добре знаем колко по-остро реагираме, когато сме гладни. Предвидете нещо малко, вкусно и любимо – за по-добър тонус и настроение!

  1. Пригответе се за лоши, непредвидени ситуации

Те имат навика да изникват точно в такива моменти – нов ремонт по основния ви път, ужасен трафик, времето се разваля и по средата на пътя ставате вир-вода, копчето на ризата ви се къса или тръгва бримка на новия ви чорапогащник. Примерите тук също са безброй. Опитайте се да предвидите непредвидимото – станете по-рано и вижте дали има признаци за такива ситуации и как можете да се справите с тях.

  1. Направете си „пищов“

Помните ли точка 3? Ако често ви се случва да забравяте имена или пък важни детайли, които биха могли да са ви в позла по време на интервюто, запишете ги. Най-добре – на телефона си. Така те ще са на няколко бързи клика разстояние, за да можете да прегледате тези бележки непосредствено преди интервюто. Това, че имате всичко важно написано на достъпно за вас място, ще ви даде допълнителна увереност и спокойствие.

  1. Отдайте се на дълбок и дълъг сън

Под дълбок и дълъг сън имаме предвид, че не е добра идея да започнете да вършите всичко гореизброено около десет часа вечерта. Започнете с всичко това отрано, за да приключите навреме, след което да си легнете и да се наспите добре. Когато на другия ден се събудите наистина отпочинали, свежи и заредени, ще бъде много по-добре от това да се вдигнете след кратък и неспокоен сън, недоспали и кисели. Отпочинете ли добре, със положителност ще си благодарите на сутринта, а и на самото интервю със сигурност ще създадете съвсем различно впечатление.

Свързани публикации