8 причини добрите служители да напускат работа

StockSnap_R6IKX14LI3

Трудно е да задържите най-добрите специалисти именно в своята организация, но не бива да е така. Повечето от грешките, които фирмите правят, могат да бъдат лесно избегнати. Когато правите грешки, най-добрите ви служители ще си тръгнат първи, защото имат най-много възможности.

Ако не сте в състояние да ангажирате най-добрите в екипа си, няма да ги задържите. Би трябвало тази истина да е общоизвестна, но явно не е. Голяма част от специалистите не се чувстват в един отбор с работодателя си и вече търсят нова работа.

Загубата на кадри не се случва изневиделица. Това е процес, при който доверието към работодателя и интересът към работата изчезват. Служителите, които постепенно губят желанието си за работа, не „прегарят“, това не е просто умора, те не са в очевидна криза. Справят се добре, имат отлични резултати, допринасят за постиженията на екипа и т.н. Тяхното състояние е безмълвно, но важно, защото минава през неангажираност и стига до напускане.

За да предотвратят загубата на най-добрите специалисти, фирмите и мениджърите трябва да разберат кои са действията, които имат подобни последствия. Следните грешки, обобщени от Travis Bradberry, са сред най-често срещаните.

  1. Глупави правила във фирмата

Ясно е, че за да има ред, са необходими правила, но това не означава работодателите да са късогледи и мързеливи в опитите си да постигнат дисциплина. Дори да е нещо дребно, като фанатичното следене на присъствието, тази грешка може да побърка някои хора. Когато добрите специалисти се чувстват постоянно наблюдавани, ще намерят по-добро място за работа.

  1. Еднакво отношение към всички служители

Еднаквото отношение към всички е чудесна тактика на учителите в началните класове, но не и на работното място. Когато третирате всички членове на екипа си по един и същи начин, това показва на най-добрите, че независимо колко са високи техните постижения, те няма да получат нищо повече от онези, които, меко казано, не се стараят.

  1. Приемане на незадоволителната работа на другите

Една популярна поговорка гласи, че джаз бандата е толкова добра, колкото е най-лошият музикант в нея. Независимо колко са добри останалите членове, всички ще чуят най-лошия. Същото важи и за организациите. Когато като мениджър позволите някой да свързва фирмата ви със слаби представяния, без да има последствия, това дърпа всички в екипа надолу, особено най-добрите.

  1. Постижения, останали без признание

Някои работодатели мислят, че няма нужда от потупвания по рамото, особено когато служителите са вътрешно мотивирани. Но повечето хора обичат похвалите, най-вече онези, които дават всичко от себе си. Награждаването на индивидуални постижения показва, че обръщате внимание. Мениджърите трябва да общуват с хората си, за да разберат какво ги кара да се чувстват добре (за някои е повишение на заплатата, но за други е публично признание) и да ги награждават за добре свършената работа.

  1. Работодателят не го е грижа за хората му

Повече от половината хора напускат работа заради отношенията си с шефа. Успешните фирми първо биха се уверили, че мениджърите знаят как да балансират между професионализма и човечността. Ръководителите в тях празнуват успехите на своите служители, съчувстват им в тежки моменти и спорят с тях, когато се налага. Екипите начело с такива шефове винаги постигат по-високи резултати. Невъзможно е да се работи за някого по осем или повече часове на ден, ако този човек не е лично ангажиран и не се интересува от друго, освен от крайния продукт от труда.

  1. Ръководството не показва на служителите си голямата картина

Може да ви струва, че само да разпределяте конкретни задачи на хората си е достатъчно, но всъщност не е така, особено за най-добрите сред тях. Те имат нужда да виждат голямата картина, защото им пука за работата им. Когато не знаят защо правят нещо, се чувстват отчуждени и без цел. Ако нямат добри причини да работят за вас, ще ги намерят другаде.

  1. Фирмата не дава възможност на работещите в нея да преследват страстта си

Поне 20% от времето на служителите в Google е предназначено да правят „онова, за което вярват, че ще бъде най-полезно за Google“. Тези проекти имат голям принос за развитието на продукти като Gmail и AdSense, но най-значимото, което постигат, е, че изграждат високо мотивирани служители. Талантливите специалисти имат своя страст. Като им дадете възможност да я преследват, ще подобрите както продуктивността, така и удовлетворението им от работата. Не ги карайте да работят в малка кутийка. Много мениджъри се страхуват, че ако хората им разширят фокуса си на внимание, производителността им ще се понижи. Този страх е неоснователен. Напротив, изследванията са показали, че тези преживявания създават еуфория в ума, а еуфорията прави служителите ви пет пъти по-продуктивни.

  1. Работата не е забавна

Ако хората не се забавляват на работа, грешат. Не дават всичко от себе си, ако не им е приятно да правят нещо. Най-добрите фирми, които са си спечелили името на отлични работодатели, знаят, че понякога трябва да му отпуснат края. Като Google. Идеята е проста: ако работата е удоволствие за вас, не само ще се представяте по-добре, но и дори ще искате да работите повече.

Свързани публикации