8 притеснения, които само фрийлансърите разбират

8 притеснения, които само фрийлансърите разбират

53 милиона. Това е броят на американците, които през 2015 г. работят по фрийланс проекти. Статистически, това означава, че около 34% от работната сила в страната е част от въпросния бизнес модел. Поне според данните от проучване на Edelman Berland.

Тази тенденция не подминава и другите държави. В България прогресивно много хора се заемат с фрийлансърство, а най-популярната родна група за волнонаемници във Фейсбук („Фрийлансъри (Свободни професии)“) наброява към момента 6426 човека. И тази бройка расте ежедневно.

Очевидно, фрийлансърството се засилва като тенденция и не е учудващо, ако и вие си мислите за подобен кариерен скок. Все пак, животът на волнонаемника изглежда привлекателно – не ходиш в офис, можеш да работиш по бельо и от леглото, нямаш шеф и фиксирано работно време. Звучи като осъществената свобода, нали? Все пак, преди да направите промяната и да зарежете работното си място, помислете за някои от възраженията, които е твърде вероятно да чуете, както и за специфичните трудности и предубеждения, с които ще се сблъскате.

 

Родителите ви мислят, че сте побъркани

Те са от друго поколение и са живели в други условия. Единици от тях имат предприемаческо мислене и не се притесняват от избора ви. Най-вероятно си въобразяват, че ще продавате мартеници на улицата. Успокойте ги тактично, кажете им, че имате план и при нужда им го разяснете. Това няма да помогне много, но ако достатъчно дълго се издържате сполучливо, постепенно ще повярват във вас.

 

Приятелите ви си мислят, че стоите по пижама целодневно

Непременно някой умник ще ви пита в чата, дали сте станали вече и въобще обличали ли сте се днес. Не се ядосвайте. Вероятно ще има дни, в които наистина няма да станете от леглото, но това не значи, че няма да работите от там. И повечето време ще бъдете облечени. (Домашният анцуг се брои за обличане!)

 

…и живеете от хонорар до хонорар

За хората, които са свикнали да получават редовна заплата е трудно да си представят, че може да се живее от хонорари. И понякога е трудно. Но за доста професии това е реалистична възможност да се изкарват всъщност повече пари, отколкото на заплата.

 

Ще ви се наложи да работите с клиенти, които не плащат навреме

Този проблем е всеобщ. Наистина. Не се залъгвайте, че е измислен в България и специално заради вас. Обикновено, колкото по-голям е един клиент, толкова по-нередовно си плаща задълженията. Това води дотам, че ще има седмици, в които никой няма да ви превежда пари, и после всички накуп ще се издължат. Не е лесно да се живее по този начин, затова бъдете от самото начало максимално организирани и дисциплинирани във финансов план. Падне ли ви по-голяма сделка, непременно си отделете средства за черни дни. Такива ще дойдат и то по-скоро, отколкото си мислите.

 

Всички предполагат, че ходите на кино през деня или правите йога

Може и така да е, може да храните гълъбите в парка или да плувате в 14 ч. редовно. Но е така, защото вие си планирате времето и вероятно сте започнали „на тръстиката“ преди офисните ви колеги. Още по-вероятно, ще приключите много след тях. Изцяло ваша работа си е как си разпределяте времето, щом ви стига.

 

Кафенетата ще станат ваш втори дом

Много фрийлансъри обичат да работят в кафенета. Това им осигурява малко социално обкръжение и добро кафе, а обикновено двете неща са достатъчни за добрия фрийлансър. (При положение, че има надеждна wi-fi връзка в кафенето, подразбира се.) В цялата работа няма нищо лошо, стига да не започнат да ви гледат като досадник в съответното заведение. Можете обаче да се възползвате и от възможностите на хубави места като СОХО (те са ни приятели, харесваме се и затова ги споменаваме тук). Ще ви струва някой лев, но условията са страхотни и вдигат продуктивността ви поне с 50%.

 

Малко ще ви е самотно понякога

Повечето от вас са избрали фрийлансърството, защото не издържат работата в офис с много хора наоколо. Но ако не сте заклети социопати, все някога ще дойде моментът, в който ще ви стане самотно. И тогава ще започнете да говорите със сервитьорки в кафенета, клошари и улични кучета. При това, много повече, отколкото сте очаквали.

 

Сами сте си шефове

На първо четене, това е чудесно. На второ, пак е чудесно, но е доста особено. Хем нямате шеф, хем през цялото време имате шеф, от когото няма къде да избягате. Сами сте отговорни за търсене на клиенти, за работата, за крайните срокове, за всички ресурси, за отношенията с хората и… за приходите си. Това си е сериозно натоварване, не го забравяйте никога.

 

Да си фрийлансър е като всяко друго нещо на света – има си добрите и лошите страни. Но винаги е така със заниманията, които се отплащат или носят удовлетворение – рискът е част от сделката. Затова, ако се решите на тази стъпка, бъдете постоянно концентрирани, организирани и мотивирани. Това са вашите предпазни колани, ако не желаете да катастрофирате кариерно.

Свързани публикации