8 вредни комуникационни навика

4RO11G7TAF

Искате да водите по-смислени разговори? Тогава е време да престанете с тези вредни и досадни навици в комуникацията, пише Kat Boogaard от Inc.

Разговорите са част от всекидневния ни живот. Независимо дали се смятате за страхотен комуникатор, или за някого, който би предпочел да изпрати имейл, вместо да се занимава с бъбрене лице в лице, вероятно имате поне няколко лоши навици в комуникацията, които влудяват хората.

Хвърлете едно око на тези чести гафове. Познати ли са ви? Ако е така, е време да дръпнете юздите и незабавно да спрете.

  1. Постоянно прекъсване на събеседниците

Всички имаме нещо общо, когато говорим: искаме да бъдем чути. Ако сте от хората, които прекъсват останалите, или още по-зле – които се опитват да довършват изреченията им, трябва да се контролирате.

Може да смятате, че постоянните ви възклицания са начин да покажете нивото си на ангажираност, но това съвсем не е така – те ви превръщат в булдозер за разговора.

  1. Мултитаскинг

Разговорите изискват пълното ви внимание, а не само апатичните ви погледи, когато успеете да се откъснете от смартфона си.

Мултитаскингът е навик, който е малко или много присъщ на всички ни. Въпреки това трябва да присъствате на разговорите си не само физически, независимо колко безсмислени може да ви изглеждат. Това означава да не проверявате имейла си или несъзнателно да мислите за списъка си за покупки. Дайте на събеседниците си вниманието, което заслужават.

  1. Използване на квалификации

„Не го приемай лично, но…“; „Може би е лоша идея, но…“; „Знам какво си мислиш, но…“

Квалификации може да се намерят за почти всяка ситуация, но ако имате склонност да прекалявате с тях, може да отдалечите хората от себе си. Защо? Защото тези предварителни изявления може да ви изглеждат като чудесен начин да захаросате изреченията си, но често звучат снизходително и са ненужни.

  1. Приравняване на преживявания

Някой ви обяснява за сложен проблем, пред който е изправен. Вие реагирате със „Знам точно как се чувстваш!“ и след това преминавате към скучен разказ за времето, когато сте преживели нещо, което няма нищо общо с проблема на събеседника ви… Звучи ли ви познато?

Важно е да помните, че всички човешки преживявания са различни. Похвално е, че се опитвате да покажете емпатия, но в повечето случаи е добре просто да изслушвате и да предоставяте подкрепа.

  1. Излишно бърборене

Всички сме срещали хора, които говорят постоянно без определена цел – те сякаш говорят само защото харесват звука на собствения си глас.

Няма нужда да казваме, че не искате да си изграждате подобна репутация чрез досадни приказки без ясно предназначение. Когато решите да се изкажете, уверете сте, че сте подготвени да бъдете кратки и ясни. Това е знак, че сте добър комуникатор.

  1. Избягване на пряк контакт

Знаете колко е неприятно, когато някой предпочита ви напише предълъг имейл за нещо, което може лесно да обясни на живо в рамките на няколко минути.

Богатата гама от различни инструменти за общуване днес ни е направила по-малко склонни да говорим един с друг лице в лице. Преди да изпратите следващото съобщение, запитайте се дали се отнася до нещо, което може да бъде решено по-ефективно със среща на живо или с обаждане по телефона. Ще спестите главоболия както на себе си, така и на получателя на съобщението.

  1. Чакане вместо слушане

Има голяма разлика между това да слушаш и да чуваш. Когато говорите с някого, трябва да го слушате активно, за да го чуете.

Това не означава да пазите тишина и да си мислите за следващия си аргумент, чакайки възможност отново да заговорите. Вместо това, проявете интерес към това, което събеседникът ви обяснява. Повярвайте, хората познават, когато ги изключите от мислите си.

  1. Използване на думи за пълнеж

Междуметия, вметнати изрази и думи, напълно лишени от смисъл, които населяват речта ви: нямате нужда от тях.

Този вреден навик в общуването е един от най-неприятните, защото справянето с него не е никак лесно. Всички сме свикнали да пълним изреченията си с тези ненужни думи – нещо като невротичен тик. Дайте най-доброто от себе си, за да се избавите от тях. Разговорите ви ще бъдат по-чисти и усъвършенствани.

Свързани публикации