8 въпроса, които да си зададете, преди да изпратите своето CV

8 въпроса, които да си зададете, преди да изпратите своето CV

Намирането на нова работа е нелеко начинание. Затова, когато попаднете на обява, която истински ви заинтригува, трябва да бъдете изключително внимателни при подготвянето и изпращането на своите документи, най-важен от които е несъмнено вашето CV. За да изпъкнете над всички други кандидати, то трябва да бъде изрядно. Ето за какво трябва да внимавате, ако искате да постигнете това:

  1. Трябва да бъде професионално

Ако искате да покажете, че сте добър професионалист, вашата автобиография трябва да отразява това. Тоест – трябва да бъде написана без правописни или граматични грешки (нека някой ваш познат с добри познания я прегледа след вас). Добре е да използвате четлив и семпъл шрифт. А ако имате имейл, чието име е на ваш любим герой от филм или със закачливи думи, най-добре си направете нов само с вашите имена – ще бъдете приети много, много по-сериозно така.

  1. Поставете акценти

Важно е много подробно да прочетете обявата за работа и изискванията в нея (умения, компетенции и т.н.), за да можете да ги интегрирате вътре в своето CV на ключови места. Така ще поставите акценти, които показват, че притежавате качествата, изисквани за позицията. Колкото по-убедително ги използвате във вашия текст, толкова по-голяма е възможността да ви се обадят.

  1. Нека е лесно за четене

Рекрутърите отделят средно по една минута на всяка автобиография. Което автоматично означава, че безкрайни стени от текст ще минат извън радара им, колкото и важна информация да има вътре. Затова разделяйте написаното с точки, заглавия и отделни кратки абзаци с болд върху всичко, което смятате, че е акцент и може да повлияе на решението им. Нека най-важните неща от вашия професионален път се забелязват с един бърз поглед, а не налагат задълбочен прочит.

  1. Правилна дължина

Този съвет е логично продължения не предходния – предвид, че на всяко CV се отделя по минута, вероятно документ от 3-4 страници няма да бъде разгледан подобаващо. Най-добрата дължина за вашата автобиография е една страница, най-много страница и половина. При кандидати с над 8 години опит и специализация (например докторантура), може да стигне и до две, но нека не отива отвъд тези граници.

  1. Вземете предвид изискванията за позицията

Ако те се разминават с това, което вие вече имате във вашето базисно CV, не се отказвайте, а го пренапишете. Тактиката да изпращате една и съща автобиография към много обяви е меко казано неуспешна. CV-то ви трябва да се променя спрямо всяка една позиция, за която кандидатствате. В противен случай, то няма да бъде нито убедително, нито прието сериозно.

  1. Покажете, че сте ценен кадър

Освен с позициите и опита, който имате, е важно да отбелязвате и ваши конкретни постижения на бивши длъжности. Под описанието на всяка работа, която сте имали, добавете по едно или две изречения с вашите най-големи постижения. Например – увеличили сте продажбите, направили сте връзка с важен клиент или партньор и т.н. Такъв пример ще придаде плътност на вашия опит.

  1. Добавете и числа

Подобно на миналата точка, това също дава по-голяма яснота за вашия опит. Тук може да добавите всичко, в зависимост от ситуацията. Например – ръководех екип от 15 души; оперирах с бюджет от ХХХХ лв. По този начин, рекрутърите ще могат да се ориентират какъв е бил мащабът на вашите отговорности, което несъмнено е важно при избора на нов кандидат за дадена позиция.

  1. Бъдете лесни за връзка

Не забравяйте да дадете актуален имейл, мобилен телефон, а ако имате – и стационарен. Бихте могли да предоставите и своя акаунт в LinkedIn. Колкото повече са вариантите за връзка с вас, толкова по-лесно ще могат да ви поканят за така желаното интервю.

Свързани публикации