85% от кандидатите за работа лъжат в CV-то си: как да познаете лъжците

StockSnap_ARKITT7DVA

Според доклад за трудовата заетост на HireRight от 2017, 85% от работодателите улавят кандидатите за работа в лъжа в CV-то или в друг документ за кандидатстване за работа. За сравнение, само преди 5 години, процентът е бил доста по-нисък – 66%.

Ако вземем предвид, че безработицата сега е по-ниска, бихме се запитали защо им е на хората да лъжат. Без значение какви са мотивите им да го правят, всички кандидати, които се опитват да разкрасят представата за себе си, трябва да знаят, че има голяма вероятност лъжата им да бъде разкрита.

Много от рекрутърите са достатъчно способни, за да могат да открият необходимата им информация дори само след кратко проучване в социалните мрежи, пише J. T. O’Donnell. Това е един от начините да определят дали посоченото в CV-то на кандидата е вярно. Дори неискрените кандидати да преминат през най-едрото сито и през първия кръг интервюта, ето как наемащите персонал забелязват лъжците, преди да са ги наели.

  1. Използване на поведенчески техники за интервюиране

Като задават подробни въпроси за професионалния опит на кандидата, рекрутърите могат да определят дали той лъже, вземайки предвид дълбочината на отговорите. Например, ако даден кандидат твърди, че има повече от 10 години опит като лидер на екип, рекрутърът ще го помоли да даде примери за това как е назначавал, обучавал или уволнявал таланти. Качеството на отговорите ще покаже дали твърдението за богатия му опит е вярно.

  1. Онлайн проучване на кандидата

Ако знаете как и къде да търсите, сте в състояние да откриете много и разнообразна информация за всеки човек в онлайн пространството – предишен професионален опит, придобити образователни степени, дори предходен размер на трудовото възнаграждение, криминално досие, сертификати и т.н. Големите фирми, които търсят специалисти, с които да работят в дългосрочен план, дори биха предпочели да платят за такова проучване пред това да се окаже, че са наели грешния човек.

  1. Осъществяване на контакт с бивш колега

Някои специалисти по подбор на персонал проверяват предходните работни места на кандидата и тайно се свързват с бивш негов колега, за да го попитат за представянето му. Целта им е да говорят с някого, който не е препоръчан от самия кандидат, тъй като повечето от предоставените контакти са подучени да казват само добри неща. В противовес на това, разговорът с бивш колега го хваща неподготвен. Тази тактика е начин рекрутърът да потвърди, че твърденията на кандидата за предишната му работа са истина.

След като веднъж специалистите в областта на човешките ресурси разберат, че са ги лъгали, едно е сигурно – който го е направил, няма шанс да работи във фирмата – никога.

Няма нужда да лъжете. Просто поддържайте мрежата си от контакти

Проучванията показват, че 80% от постовете се заемат чрез препоръка. Много фирми предлагат на служителите си бонуси, ако препоръчат подходящ кандидат за дадена позиция. Чрез сприятеляването с други служители в социалните мрежи, като LinkedIn, кандидатите могат да покажат, че личните им качества и професионалните им умения съответстват на онова, което работодателят търси. Подобни съвпадения и най-вече изграждането на мрежа от контакти, намаляват значението и тежестта на недостатъчния опит.

Свързани публикации