9 базисни грешки в LinkedIn, които лесно могат да бъдат избегнати

9 базисни грешки в LinkedIn, които лесно могат да бъдат избегнати

LinkedIn се превръща в един от по-важните инструменти за създаване на професионални контакти и дори – намиране на работа. И докато профилът ви в други социални мрежи не трябва да бъде задължително представителен, то в тази платформа има правила, които трябва да следвате, за да бъдете на ниво, което да създава добро впечатление. Представяме ви списък от най-често допусканите грешки, които дразнят именно със своята елементарност, но могат да бъдат поправени изключително лесно.

  1. Не използвате достатъчно препоръки

Препоръките са най-лесния и бърз начин да докажете вашия професионализъм и надеждност. Мислете за тях като за положителни ревюта на даден продукт в Интернет – колкото повече такива видите, толкова по-силно се убеждавате в качеството на продукта. Обърнете се към хора, с които сте работили в различни сфери, за да сте сигурни, че ще получите възможно най-широк диапазон от мнения с уникална перспектива върху вашите качества.

  1. Непостоянни сте

Важно е да бъдете изключително активни, както във Facebook например. Влизайте всеки ден, обновявайте профила си с нова информация, включвайте се в дискусии, подържайте активен контакт с приоритетните хора от приятелската ви листа.

  1. Споделяте прекалено много или твърде малко информация

За съжаление тези крайности са често срещани. Някои хора пълнят профила си с безкрайни стени от текст и толкова подробности, че ако човек се зачете в тях, ще се изгуби. Разбира се, повечето рекрутъри не биха си направили труда да прегледат такъв профил. Другата крайност също е опасна – оскъдна информация за настоящо заемана длъжност и непълна за предишен опит, без представяне или пък без препоръки. Стремете се към златната среда, тъй като в противен случай тези две крайности биха отблъснали потенциални полезни контакти.

  1. Нямате снимка или избирате лоша такава

Каквото и да си говорим – впечатлението, което създаваме с външния си вид е ключово. Размазана, тъмна снимка от телефон, пикселизирано изображение, изрязано от общ фотос или произволно избрано от колекцията ви, в никакъв случай няма да проработи във ваша полза. Да не говорим, ако профилна снимка липсва. Отделете малко усилия, средства и време и хванете приятел с добър фотоапарат или дори – професионален фотограф – за да имате добра, стилна и изчистена визия. Важно е.

  1. Имате малко контакти

Ако имате малко хора във вашия приятелски кръг, но заедно с това – голяма експертиза и богат опит, то това повдига въпроси. Защо бившите ви или настоящи колеги не искат да се свържат с вас? Екипен играч ли сте или по-скоро сте с труден характер? Във всеки случай – старайте се да не оставате с малко контакти.

  1. Безсмислени препоръки

Както казахме, препоръките са важни. Но само тези, които са добре обосновани и защитаващи позицията и мнението на този, който гарантира за вас. Фрази като „Той е страхотен!“ или „Тя е невероятна!“, които не предоставят никакъв контекст или доказателство за това мнение, са празни и няма да направят добро впечатление.

  1. Не показвате кой сте всъщност

LinkedIn е платформа с чудесни възможности, която, за съжаление, често се използва просто за копиране на вече съществуващо CV. Това не е правилният подход – именно, заради това, че е социална мрежа, вие имате възможност да блеснете със своя характер, социални умения, поведение. Не се ограничавайте до копирането на резюмето си в профила и събирането на няколко препоръки. Бъдете активни и покажете себе си.

  1. Профилът ви е пълен с грешки

Крайно противоречиво усещане би оставил у потенциален работодател профилът на човек, който впечатлява с експертизата и опита си, но ужасява с елементарните и чести грешки в текста. Постарайте се страницата ви да бъде напълно изрядна. Ако не се чувствате сами убедени в редакционните си способности, помолете някой близък да я погледне и коригирайте грешките заедно.

  1. Не описвате предишните си длъжности

Често виждаме профили, на които са отбелязани заемани позиции, но не са обяснени. Разбира се, ако е някоя очевидна (продавач-консултант, например), това може би не е нужно, но има и специфични такива, които изискват пояснение. Добавете по няколко изречения към всяка заемана от вас позиция за всеки случай – нека всичко бъде пределно и крайно ясно. Не се разпростирайте безкрайно, но се постарайте да напишете такова пояснение, което да накара и човек външен на вашата сфера да разбере заемната от вас предишна длъжност.

Свързани публикации