9 кратки съвета за това как да бъдете по-добър шеф (без да губите уважението на екипа си)!

9 кратки съвета за това как да бъдете по-добър шеф (без да губите уважението на екипа си)!

Добре знаем, че не е никак лесно да се ръководи екип от хора, всеки от които с различен характер, мироглед и със свои индивидуални силни и слаби страни що се отнася до професионалните задължения. Още по-трудно е да се постигне правилното равновесие между изискванията, които имате към тях като супервайзър, и стремежа екипът ви да се чувства комфортно с работата и средата си, а не да ги ненавижда яростно. Колкото и сложни да изглеждат тези предизвикателства, тук заставаме зад мотото, че простичките решения са най-ефективни. Ето няколко, които можете да приложите, за да изпъкнете като вдъхновяващ ръководител!

  1. Стремете се към прозрачност

Бъдете искрени, директни, но и дискретни – не спестявайте нищо на вашия екип като коментари и информация, но го поднасяйте по лек и приятелски начин, който да не предизвиква напрежение.

  1. Създавайте връзки

Стремете се към това екипът ви да е сплотен и отношенията между хората в него да не са само колегиални, а приятелски. Поощрявайте или сами инициирайте събития или събирания, в които да се създадат топли връзки между вашите служители.

  1. Бъдете ментор, когато е нужно

Или иначе казано – когато някой се обърне към вас за съвет, помощ или насока, бъдете насреща. Отделете колкото време, усилия и търпение са нужни, за да ориентирате човек от екипа си, който има нужда от това.

  1. Показвайте уважение

Във всяка компания има йерархия, това е ясно. Старайте се обаче на неформално ниво да показвате възможно най-хоризонтално отношение – отнасяйте се със своя екип като с равни и им показвайте нужното уважение.

  1. Не забравяйте признанията

При добре свършена задача, при успешно приключил проект или просто след края на поредната работна седмица – поздравете екипа си за добрата работа. Винаги обръщайте специално внимание на тези, които наистина са го заслужили с постиженията си.

  1. Обединявайте се около общи цели

Може да сте ръководител на един екип, но също така сте и част от него. Нека това е ясно за всички. Работете редом с тях, радвайте се на техните постижения и заставайте зад техните искания, когато те са адекватни и смислени. Споделяйте общ хоризонт и се борете заедно за общите цели.

  1. Създайте комфортно работно място

Работната среда е изключително важна за цялостната нагласа и продуктивност на вашия екип. Вложете толкова, колкото е нужно в нея, за да бъде тя вдъхновяваща, уютна и приятна така, че всички да се чувствате възможно най-добре в нея.

  1. Поставяйте предизвикателни задачи

Не оставяйте хората от екипа ви да „зациклят“. Своеобразно с техните интереси, умения и силни страни, поставяйте им задачи, които са постижими, но все пак предизвикателни. Това ще покаже, че имате сериозно доверие в тях, но и ще ги развие като професионалисти.

  1. Давайте свобода

Основната задача на един мениджър е да насочва и организира работата на своя екип. Важно е обаче, дори и в тази си ръководна роля, да давате и нужната „творческа“ свобода на вашите служители, особено що се отнася до техните полета на експертиза. Не се опитвайте да огреете навсякъде и да контролирате всичко.

Свързани публикации