9 начина да преодолеете криза в работата

StockSnap_N444PJYUP9

Има и по-приятни неща от неочакваната и принудителна промяна в професионалните ви планове и дневен ред, но те се случват на всички ни, и то по-често, отколкото ни се иска. Това, което има значение, е как ще се справите с кризата, коментира Maynard Webb. Ще позволите ли положението да излезе от релсите, или трудностите ще ви направят по-силен и по-добър в работата ви?

Съветът на Webb: по-добре да реагирате пресилено, отколкото да не вземете необходимите мерки.

Ето девет начина да се уверите, че правите най-важното, когато условията са кризисни:

1. Няма време за губене

Проблемите не се решават и не се смаляват с времето. Твърде често хората предпочитат да ги скрият или да ги оставят, отколкото да се справят с тях, докато са по-малки.

Да вземем пример от реакцията на Tesla към откритата неизправност в предпазните колани на автомобилите им. Фирмата провери всяка продадена кола и се справи с проблема проактивно. Това означава да се хвърлите в огъня, за да спасите положението.

2. Разгърнете ресурсите си

Първото нещо, което трябва да направите, е да включите алармата, за да привлечете вниманието на членовете на екипа и да ги накарате да действат. Може да развиете система от кодове, която да ви помага да степенувате времето за реакция според мащаба на проблема.

С някои проблеми трябва да се справите незабавно, а други е нормално да решите в рамките на няколко дни. Степенувайте и използването на ресурсите на фирмата. Ако се налага, използвайте всички налични възможности. Ще се изумите на какво са способни хората, когато трябва да се справят с кризата заедно.

Внимавайте с кодовете и степените – използвайте ги предпазливо, защото ако злоупотребявате с тях и определяте като спешни задачи, които не са, енергията на екипа ще се изпари много бързо.

3. Заобиколете се с точните хора

Талантът е всичко. Когато сте в кризисен режим, бързо ще забележите и най-добрите, и най-лошите страни на хората. Уверете се, че в екипа ви има хора, които са добри в решаването на проблеми. Ако няма такива, потърсете ги.

4. Направете резервен план. И резервен план на резервния план

Когато бурята връхлети, невинаги знаете какво се е объркало и как да го поправите. Разумен вариант е да работите по няколко възможни решения едновременно, в случай че хипотезата ви е била грешна.

Освен това се старайте да предвиждате няколко хода напред, така че да си осигурите опции. Продължавайте да се питате: „Ами ако и това не се получи, тогава какво?“

5. Преглътнете гордостта си

Най-добрите отговори могат да дойдат отвсякъде. Дайте право на глас на всекиго, дайте право на идеи и въпроси на хората си.

6. Направете всичко възможно, за да намалите щетите за клиентите

Понякога възстановяването след катастрофа не зависи само от вас и не е толкова бързо, колкото ви се иска. Имате нужда от проактивна междинна стратегия, която да позволи на екипа ви да предотврати големите щети. Дори да изисква много ресурси, подобна интензивна стратегия е важна, за да не позволите клиентите ви да бъдат засегнати от проблема.

7. Общувайте с всички (на върха на йерархията, с екипа, с клиентите)

Свиквайте съвещания за обсъждане на проблемите. Дръжте всички в течение, докато не приложите постоянна мярка за разрешаването им.

Помнете, че и клиентите са част от процеса – не сте само вие и екипът ви. Някой трябва да им съобщи и да ги успокои. Кажете им истината, споделете какви ще са следващите ви стъпки, кажете им, че ще ги държите в течение.

8. Поуките са важни

Никога не забравяйте кризите. След като един проблем е решен, разберете какво се е объркало (дали е проблем с изпълнението, проблем на търговеца или продукта, софтуерна грешка, външно събитие и т.н.), анализирайте го и се уверете, че няма да се случи отново.

Помнете, че големите фирми трябва да са добри в справянето с кризите, но те се стремят да са още по-добри в избягването им.

9. Отсега нататък планирайте кризите предварително

Винаги е от значение да сте подготвени – да имате наръчник, който да отворите, вместо тепърва да пишете наръчник и да създавате процеси, докато сте в разгара на важна битка.

Свързани публикации