9 неща, които трябва да направите, за да се насладите на ваканция без стрес

LGWHASTK55

И тази година лятото нахлу в живота ни със стремителна сила. Сезонът на отпуските настъпи и повечето от нас копнеят да се разхладят във водата, докато се наслаждават на звука на прибоя. Но колко са онези щастливци, които са способни напълно да се откъснат от професионалните си задължения? От друга страна, колко са хората, които проверяват имейла си, вместо да се забавляват с децата в басейна? Е, няма да се изненадате, ако научите, че последните не са никак малко – защото вероятно и вие сте сред тях.

Ето няколко съвета за подготовка за почивката ви от Glenn Leibowitz, специалист в областта на професионалното и личностното развитие. Вижте какво трябва да направите, за да си осигурите спокойствие и свобода от работните задължения по време на ваканцията.

  1. Подайте молбата си за отпуск навреме

Уведомете мениджърите и колегите си, за да знаят предварително и да имат достатъчно време да организират резервни възможности. Поставете се от другата страна – сигурно ненавиждате момента, когато крайният срок наближава и член от екипа решава да излезе във ваканция, като го съобщава само седмица по-рано.

За да спестите турбуленции в офиса, уведомете за намеренията си поне месец по-рано. Често има такава клауза и в трудовия договор. Запознайте се с подробностите и се уверете, че ги спазвате.

  1. Завършете проектите, които е възможно да завършите

Няма по-хубаво чувство от това да завършите свой проект, да го връчите на колега или клиент, да изпратите фактура или просто да заявите, че сте приключили. Опитайте се да направите това с възможно най-много проекти, независимо дали малки или големи, преди да излезете в отпуск. Ще ви помогне да освободите ума си, за да се отдадете на красивите моменти с близките си хора – радвайте се на прекрасните залези, вместо да се тревожите за купчините на бюрото си.

  1. Изяснете статуса на останалите си проекти

Уверете се, че сте предоставили на мениджърите и колегите си достатъчно актуална информация за статуса на проектите, които няма как да завършите преди началото на почивката си. Направете списък на следващите стъпки, които трябва да се предприемат, и на хората, които са отговорни, докато отсъствате.

  1. Затворете линиите за професионална комуникация

Както трябва да приключите проектите си, така трябва и да сложите точка на разговорите, като съобщите, че няма да бъдете на разположение за известно време. Ако можете, възложете на колега да поддържа текущата ви комуникация. Предотвратете и възможността да заварите хиляди имейли, когато се върнете.

Това ще ви помогне да накарате хората да разберат, че няма да сте на разположение за отговор, и значително ще редуцира бедствието, което ще ви очаква в електронната ви пощенска кутия след завръщането на работа.

  1. Задайте ясни очаквания

Задайте ясни очаквания за това до каква степен ще бъдете достъпни, докато отсъствате. Изцяло ли ще преустановите професионалните контакти? Или ще проверявате само имейла си? А това значи ли, че ще можете да провеждате конферентни разговори? Ще можете ли да сключвате сделки по телефона? Или ще сте на разположение само за спешни случаи?

Уверете се, че докато сте във ваканция, поведението ви ще съответства на зададените преди да заминете очаквания. Ако отговаряте на имейли, докато се предполага, че се състезавате с морските обитатели във водата, то изпращате послание – че всъщност сте на разположение.

  1. Отложете старта на новите проекти

Разбира се, зависи колко са важни и дали има кой да се отзове, докато вие не сте на линия. Но ако има възможност да бъдат отложени, грабнете я. Това ще намали броя на отворените проекти, докато ви няма. Ще можете да бъдете отново активни от първия си ден в офиса.

  1. Подсигурете резервен план

Намерете квалифицирани и отговорни колеги, за да знаете, че процесите ще текат плавно, докато ви няма. Избирайте разумно. Може би имате способен колега, който проявява желание да свърши работата, но няма време. Обратното също не е изключено – някой член на екипа може да не иска да поеме щафетата по някаква причина. Осигурете си различни опции за реализиране на план Б.

  1. Дайте конкретни данни за контакт в отговора си, че сте извън офиса

Автоматичният отговор, с който съобщавате, че сте извън офиса, на всички, които ви потърсят чрез имейла, трябва да съдържа име за контакт, имейл и телефон на човека, към когото биха могли да се обърнат, докато отсъствате. И не забравяйте: ако посочите конкретен колега, уверете се, че той е съгласен да поеме потока от ваши съобщения.

  1. Съобщете датата, на която се връщате на работа

Бъдете точни. Посочете кога ще бъдете на разположение, като си оставите кратък времеви буфер, който ще ви позволи да наваксате с пропуснатото.

Хайде, вземете почивката, която заслужавате. Единственото, което е необходимо, е преди това да се уверите, че сте помислили за всичко в офиса. По време на ваканцията дарете близките си с внимание, което не се налага да делят с работата ви. Те го заслужават.

Свързани публикации