91% от работещите вкъщи – по-продуктивни, отколкото в офиса?

StockSnap_6KJ12UWOKQ

Когато идеята за работа от разстояние се прокрадне в разговора, хората обикновено реагират или с абсолютен страх, или с пълна наслада. Някои професионалисти се сещат за рисковете и трудностите, които са изпитали, докато работят далеч от офиса, докато други се радват на гъвкавостта и на възможността да подреждат собствения си график и сами да определят атмосферата около себе си. Независимо как вие работите най-добре и какво е мнението ви по темата, оказва се, че ако сте ръководител на екип, е най-добре да обмислите ползите от това да предложите на хората си да работят дистанционно.

Ако очакванията са ясни, а насоките – точни, работата от разстояние може да повиши продуктивността и да изгради доверие между членовете на екипа. В проучване от 2016 е установено, че 91% от хората, работещи от разстояние, казват, че са продуктивни, когато изпълняват задачите си вкъщи, а не в офиса.

В някои отношения дистанционната работа е като да имате екипи, разпръснати на различни места. Въпреки това установяването на протокол за комуникация невинаги е интуитивно и в много организации трябва да се помисли за конкретна практика, която да се прилага в тези случаи. Ето няколко съвета от Inc.com, които да имате предвид, когато обмисляте този вариант на работа като опция за вашия екип.

Задайте ясни очаквания

Ключов фактор за успеха на дистанционната работа е екипът да разбира ясно какви са очакванията. Отделните членове на екипа трябва да знаят, че изискванията към работата им не са се променили. Освен това, за да се уверите, че всеки един от тях поддържа връзка с останалите, в началото можете да зададете лимит на работата от вкъщи – да кажем, два пъти на седмица, докато стане ясно, че това време може да бъде увеличено. Този период на адаптация позволява на екипа да се среща в пълния си състав всяка седмица и помага да се поддържа усещането за общност.

Поддържайте връзките си с колегите

Ако обмисляте да се трудите от разстояние, не забравяйте, че е ваша отговорност тази стратегия да проработи и да полагате допълнителни усилия, за да поддържате професионалните връзки с колегите си. Използвайте обаждания, съобщения, имейл, чат приложения, видео разговори и всичко възможно, за да сте на разположение на тези, които работят от офиса. Ако имате усещането, че пропускате възможности и срещи, е много важно да удвоите усилията си, за да укрепите служебните си взаимоотношения. Имайте предвид, че когато не общувате с хората лице в лице всеки ден, винаги са необходими допълнителни усилия, за да поддържате връзките с колегите си силни.

Спазвайте графика и структурата на работа

За някои е трудно да не се разсейват, когато работят от разстояние. Ако ви звучи познато, може би дистанционната работа не е за вас. Задайте програма, която да следвате. Нека тази програма прилича на програмата, по която се движите, когато сте в офиса. Бъдете дисциплиниран и избягвайте да се разсейвате. Уверете се, че спазвате работното си време и си вземате почивка. Понякога работещите от разстояние усещат времето по различен начин – нито се възползват от пълноценна обедна почивка, нито приключват по същото време като колегите си в офиса, остават до късно. Важно е да знаете къде е границата, ако искате дистанционната ви работа да продължава да бъде ефективна.

Дистанционната работа изисква допълнителни усилия, но това, което най-често привлича хората, е гъвкавостта. Колкото повече професионалисти решат да опитат този начин на работа, толкова повече данни ще има за него, за добрите и за лошите му страни.

Възможността да се работи от вкъщи, дори да е само в определени дни от седмицата, дава на служителите повече свобода, дава повече контрол върху личния и професионалния живот. Въпреки това определено не е универсално решение, което може да бъде приложено за всеки служител или във всяка фирма. Опитайте, ако имате правилната нагласа, ясни очаквания и доверие в екипа.

Свързани публикации