Ако работите от вкъщи – правете това всеки ден!

Ако работите от вкъщи – правете това всеки ден!

Много сме писали относно ползите и минусите на работата от дома. Според някои твърдения, „домашният офис“ води до по-голяма продуктивност, организираност и удовлетвореност. Според други, напротив, продуктивността спада, а смесването на домашна и работна среда води до генерален дискомфорт и сваля от дома ви усещането му за уют или „убежище“, в което да избягате от задълженията. Всичко това, разбира се, е относнително. Това, което не е относително обаче е, че дистанционните служители стават все по-търсено и желано решение от повечето работодатели днес. Ако сте от тези, които са избрали да работят по този начин – от удобното кресло у дома – то следващият съвет е именно за вас.

Става въпрос за важността на почивката и какво трябва да имате предвид за нея, когато работите от вкъщи. Времето за отдих между задачите, когато работите в домашния си офис, може да бъде много по-ползотворно за вас от почивката, която бихте имали в един истински офис, на компанията, за която работите. Защо? И как?

Да започнем отдалеч. Скорошно изследване доказва, че най-доброто съотношение работа-почивка е 57 минути активност и 17 отдих – нещо, което рядко се случва. Всички добре знаем как протичат повечето почивки на работното място – кратък обяд в близко заведение, една-две цигари с колегите или най-често – бързо хапване на бюрото, докато сърфирате из социалните мрежи или интернет. Това, както и да го погледнем, не е истинска, пълноценна почивка. Мозъкът ви продължава да си работи на пълни обороти, не се отърсвате от работата. У дома моментът с почивката е дори по-особен, но ако е изигран правилно – със сигурост по-благодатен.

Хубавото на „домашния офис“ е именно това, че разполагаме сами с времето си и начина, по който бихме могли да почиваме. Когато работим от вкъщи обаче, често се унасяме дотолкова, че забравяме да си отдъхнем и работим с часове, с идеята да приключим по-рано и да си освободим деня. Другата неприятна крайност е постоянно да се разсейваме, тъй като нямаме реален физически контрол над нас и да вършим задачите си бавно и непостоянно. Разковничето – както винаги – е в златната среда.

Какво трябва да направим тогава? Отговорът е прост. Отдавайте се на домашните си задължения, които изискват движение и физическа работа. Работете един час, след което излезте на пазар, пуснете прането, сгответе, изчистете или се захванете с друга подобна належаща дейност. При тез активности мозъкът ви се връща в тъй наречения „пасивен режим на работа“ – тогава той не е толкова ангажиран с мисловна дейност, а с автоматизирани действия, чрез които се постига истинската му почивка и възстановяване. Нещо повече – така, освен че ще почивате, ще вършите полезни неща за вас и домакинството!

Затова запомнете – на всеки 57 минути почивайте поне по 17, вършейки базисни ежедневни домакински задачи. Положителният ефект е сигурен!

Свързани публикации