Ако забогатеете, отново ще имате нужда да работите

stocksnap_l495zqh5kk-copy

Мечтите за финансова сигурност често ни карат да се заблуждаваме, че постигането ѝ е единствената причина да работим. Опитът на късметлиите, които внезапно са се сдобили с голяма сума пари, обаче, показва друго. Alina Dizik от BBC разказва историята на Keith, предприемач в Силиконовата долина, който бързо спечелил десетки милиони долари.

Първоначално останал на работа, но не след дълго спрял да работи. Прекарал цяла година в пътувания и се опитвал да се наслади максимално на живота си.

Както повечето хора, преди това Keith смятал, че работи, за да получава заплата. Грешал. След година започнал да търси нова работа, въпреки че спестяванията му позволявали да не работи никога повече.

„Просто се чувствах нещастен от липсата на структура и защото не знаех каква е целта в живота ми. Уменията ми се влошиха и ми беше трудно да взаимодействам с другите хора на интелектуално ниво“, казва Keith, който сега е в средата на трийсетте си години. „Има по-важна причина, поради която ходим на работа.“

Върнал се на работа и бил по-щастлив, отколкото когато цялото му време било свободно.

Ако мислите, че богатството е билет към свободата, помислете отново. Представяте си, че ще ви е достатъчно да подкрепяте кауза, която е важна за вас, или да се отдадете на страстта си към спорта, но не си представяте да работите? Повечето щастливци, сдобили се с богатство, правят точно това – работят. Jeff Bezos и Mark Zuckerberg, които са начело на Amazon и Facebook, например, продължават да работят.

Пари и удовлетворение от работата

Онези богати хора, които не ръководят големи фирми, също продължават да работят, въпреки че не им се налага. Причините за това отчасти са свързани с факта, че връзката между възнаграждение и удовлетворение от работата е много слаба.

Според метаанализ на Timothy Judge, професор в University of Florida business school, и други изследователи, има по-малко от 2% припокриване между двата фактора. В дългосрочен план удовлетворението идва от непарични източници, които включват положителни отношения с колегите, възможност за работа по смислени проекти и възможност за растеж.

Затова е толкова важно да не приемаме нематериалните предимства на работата си за даденост. Не го осъзнаваме, докато не получим голямо богатство, казва Jamie Traeger-Muney, терапевт от Израел и основател на Wealth Legacy Group, който работи с клиенти от целия свят.

Тя добавя, че 98% от пациентите ѝ продължават да работят въпреки постигнатата финансова сигурност. За някои е важна целта, за други това е начин да запазят всекидневието, от което се нуждаят.

„Парите са много по-малък мотиватор за щастие, отколкото предполагаме“, казва тя.

Когато социалният статус изчезне

Има друга, много по-егоистична причина, поради която някои от нас не биха понесли да не са част от играта: статусът.

Представете си какъв срам е, след като сте имали високи постижения и успехи, след време да изпитвате трудност да отговорите на въпроса с какво се занимавате, дава пример Brooke Harrington, професор в Copenhagen Business School.

Да се върнете на работа – или изобщо да не напускате – помага да се поддържа идентичността, произлизаща от професионалните ви постижения, особено ако тази идентичност е неразделна част от работата ви от дълъг период от време, казва Harrington.

Загубваме статуса си, когато не работим нещо, което помага на останалите да ни ситуират в социалната йерархия, казва тя.

Не е тайна, че хората се наслаждават на постиженията си, на това да се състезават и да печелят. Затова някои предприемачи, които вече са постигнали успех в една сфера, насочват вниманието си в друга посока, вместо просто да се радват на този успех.

Чувство за загуба

Освен това са налице изненадващи негативни емоции, които внезапното богатство може да отключи. Напуснете работа и вероятно само за няколко месеца ще изпаднете в депресия.

В тези случаи увеличаването на свободното време не носи щастие или задоволство и трябва бързо да направите преоценка на целите си, казва д-р Traeger-Muney. Тези, които са постигнали финансова независимост твърде млади, са особено склонни да се поддадат на влиянието на негативите от напускането на работа, добавя тя.

Ако случайно забогатеете бързо, тя препоръчва в рамките на година да се усъвършенствате и да добиете нов набор социални и професионални умения, които могат да ви провокират да се стремите към нови успехи.

Никой не очаква подобно чувство за загуба. Трябва да имате много добър план за действие.

За Keith това да продължава да работи му носи смисъл в живота. Работата ви дава усещане за отговорност, което доброволчеството, пътуванията и прекарването на време с приятели не могат да ви донесат, твърди той.

Разбира се, понякога се изкушава да напусне, когато е изправен пред трудности – все пак може да си го позволи. Освен това изпитва по-слабо желание за повишение от колегите си. Въпреки това според самия него се е научил да гледа на работата си по по-пълноценен начин. Приема всички свои задължения, дори тези, които върши с нежелание, с по-малко напрежение и като необходима стъпка към постигането на успех.

Публикации от серията