Актьорски съвети за преодоляване на притеснението по време на интервю за работа

actors

Притеснявате се от интервюто за работа? Ставате нервни и не можете да се представите на обичайното ниво? Може би се нуждаете от съвет от професионалист. А кой е професионалист в диалозите и представянето, ако не актьорите?

Аарън Уолтърс сам по себе си е уникална личност от гледна точка на конкретната проблематика, защото е същевременно актьор с опит в театъра, киното и телевизионните реклами, но и служител на една от големите компании за подбор на персонал в САЩ.  Той прави паралел между явяването на интервю за работа и на прослушване (което само по себе си също е специфична форма на интервю за работа). Ето неговите кратки съвети.

Слушайте интервюиращия

Останете в момента. Слушайте внимателно и отговаряйте на момента на въпросите. Това е просто разговор. Ако се опитвате да се придържате и сте се концентрирали само върху нещата, които предварително сте си намислили, всеки нестандартен, неочакван въпрос може да ви блокира. А станете ли нервни, може да спрете да чувате адекватно. Така може да пропуснете важна информация, която се съдържа и в самите въпроси.

Упражнявайте се пред камера

Едно време препоръката за подобряване на публичната ви реч и мимика може би щеше да е да говорите пред огледало, но съвременните достъпни технологии позволяват нещо още по-добро. Ако се запишете, след това можете да наблюдавате в детайли грешките си, да осъзнаете паразитните си думи или пък, че „онзи“ престорен глас или поза, които смятате за много забавен/сериозен, всъщност не звучи толкова страхотно/делово отстрани  и т.н. – дребни детайли, които подлежат на изчистване. А и упражненията ще намалят напрежението ви.

Преодолейте себе си

Често при интервютата за работа (и при прослушванията) най-важното препятствие сте самите вие. Ако не сте уверени в себе си, ако пристъпите в стаята с лоша нагласа, вероятно интервюто за вас е обречено, още преди да е започнало. Трябва да убедите себе си, че имате правилните умения, нужни за свободната позиция, правилните умения, с които ще се справите страхотно ако ви назначат. Ако си вярвате, специалистът по подбор ще ви повярва много по-лесно. Не бъдете прекалено самоуверени, но подчертайте уменията и възможностите си с убеждение.

Свързани публикации