Безплатни онлайн курсове, които можете да започнете до края на годината – част 1

Безплатни онлайн курсове, които можете да започнете до края на годината – част 1

Търсите си нова работа и искате да подобрите уменията си? Решили сте, че е време да се преквалифицирате, но искате да „опипате почвата“ и да разберете дали точно тази професия е за вас? Днес всичко това може да стане много по-лесно, отколкото очаквате. Множество платформи предлагат онлайн обучения, които бихте могли да използвате, за да започнете нещо ново или да развиете вече съществуващи компетенции. Нещо повече – много от тези курсове са напълно безплатни и можете да ги завършите в рамките на няколко седмици. Ето кратка селекция, насочена към две от най-актуалните професии днес – програмиране и дизайн.

Програмиране

  1. Интерактивно въведение в програмирането с Python, Coursera

Rice University предлагат изключително приятен и интензивен курс за един от най-използваните езици за програмиране – Python. Инструкторите в обучението са създали специална интерактивна платформа, чрез която ученето става дори по-приятно, а задачите са свързани с „писането“ на леки и приятни игри като Pong, Blackjack и Asteroids.

  1. Java обучение за напълно начинаещи, Udemy

Това е курс, насочен към тези, които нямат никакъв опит с програмирането, но имат мотивацията това да се промени. В обучението са включени 75 лекции, но въпреки големия брой, те са кратки (20 минути), разпръснати в рамките на няколко седмици и поднесени така, че всъщност този мащаб не е проблемен и напълно реалистичен.

  1. Създайте уебсайт, Code Academy

Това е кратък, тричасов курс, който ще ви помогне в това да създадете уебсайт буквално от нулата. Обучението показва как да създадете и развиете своя сайт, чрез HTML и CCS и как – в най-общи линии – функционират тези два „езика“.

  1. Диплома за C програмиране, ALISON

„C“ e eдин от най-популярните и често употребявани езици за програмиране, особено що се отнася до създаването на операционни системи. С приключването на курса, ще сте преминали през всичко, което ви е нужно, за да познаете „С“, неговите функции, методи и логика.

  1. HTML5 кодиране и добри практики, edX

Всеки с базисни познания върху HTML и CCS, може да се включи спокойно в този курс организиран от World Wide Web Consortium. В него ще разберете как да използвате новите, опростени HTML5 тагове, да създавате анимирани графики и ще упражнявате кодиране чрез множество интерактивни задачи.

Дизайн

  1. Обучение за начинаещи в обработката на изображения във Photoshop, Pluralsight

Курсът се състои от серия видеа, обясняващи стъпка по стъпка употребата на различните инструменти във Photoshop. Ще започнете с това как да преоразмерявате вашите изображения, да коригирате цветовете и ще стигнете до премахването на ненужна информация. Изненадващо е колко много всъщност може да се научи за тези 90 минути!

  1. Adobe After Effects, Lynda

Adobe After Effects е може би най-популярният софтуер за постобработка на видео. Тук можете да научите как да добавяте видео ефекти и интересни графики към клипове. В този курс ще разберете повече за това как програмата е организирана, как функционира, как да подреждате файловете си, как да подреждате композицията и какви са различните видеостандарти.

  1. Дизайн на лога в Adobe Illustrator, Udemy

Предвид огромното визуално и рекламно замърсяване днес, изключително важно е брандингът на всеки бизнес да бъде забележим и запомнящ се. В този курс ще получите полезни и адекватни насоки за това как създадете лого чрез Adobe Illustrator, което да грабва вниманието!

  1. Концептуален дизайн, Pluralsight

Концептуалният дизайн има множество измерения и се използва за различни цели – от създаване на лога, до изграждане на образи или дигитална среда. Тук ще разберете всичко, което е нужно за различните му употреби, използвайки Adobe Photoshop.

  1. Курс за начинаещи за Adobe InDesign, Udemy

105 урока може и да изглеждат много, но всъщност голяма част от тях са около 10 минути. За толкова време обаче ще успеете да научите изключително много и нужни неща за работата с Adobe InDesign – една от най-полезните програми за дигитална обработка на изображения и предпечат. В края на курса вече ще имате много добра база от теоретични и практически знания за начина, по който програмата функционира и как да създадете файл с високо качество, годен за дигитална и печатна употреба.

 

Свързани публикации