Бизнес – решаване на проблеми, а не преследване на печалба

StockSnap_HNQF94HP9D

Дори да мислите, че ви е хрумнала най-страхотната идея на света, изчакайте, преди да развиете бизнес, свързан с нея. Преди да предприемете действия, запитайте се дали идеята ви наистина разрешава съществуващ проблем, съветва James Paine.

В свой текст за Inc.com той казва, че е виждал мнозина обещаващи предприемачи да се провалят, тъй като гениалните им идеи не са разрешили ничий проблем. Може би са мислели, че да пуснат на пазара определен продукт е отлична идея, която ще им донесе печалба, но ако няма пазарно търсене именно за подобен продукт, бизнесът им се проваля с гръм и трясък.

Не е задължително иновациите с дълъг живот да са в резултат от гениална идея. Обикновено тези продукти или услуги навлизат на пазара, защото създателите им виждат възможност в него, идентифицират даден проблем и се оказват в уникалната позиция да разрешат този проблем.

Да вземем за пример бумът на мобилни приложения. Сякаш всеки разработчик е на крачка от грандиозен успех. Защо не е точно така? Защото повечето хора мислят само за печалбата, вместо да се опитват да разрешат съществуващ проблем.

Ако искате доказателство за това, вземете смартфона си и влезте в App Store. Ще откриете планини от недомислени приложения, чиято цел е да донесат приходи от реклама или да ги купи по-голяма фирма. А дали потребителите се нуждаят от още една игра, в която да пукат виртуални балончета? Вероятно не.

Удивително е, че лидерите на подобни бизнес проекти виждат колко хора преди тях са се провалили, но все пак се заблуждават, че ще успеят, без да имат ясна цел освен печалбата, коментира Paine.

Той казва, че е изградил своя бизнес не защото е бил влюбен в работата с недвижими имоти, а защото е открил възможност и е проучил проблема. Едва след като е разбрал, че наистина има уникален поглед към него, е предприел конкретни стъпки. Първата му мисъл не е била колко пари ще спечели. Видял е, че на пазара съществува пропаст, а той разполага със средствата да построи мост над нея.

Ето кои са съветите на Paine към начинаещите предприемачи:

  1. Запитайте се: „Съществува ли проблем в моята сфера на дейност?“

Този въпрос е ключов, а често се пропуска. Ако много ваши конкуренти имат подобни на вашите продукти или услуги и ако предлагането е по-голямо от търсенето, вероятно не е най-добрият момент за действие. Ако конкурентите ви, обаче, имат пропуски и откривате недостатъци в продуктите или услугите им, може би е време да идентифицирате проблема.

Ако търсенето е по-голямо от предлагането, но във вашата пазарна ниша все пак не се постига качество, вероятно целият сектор има голям проблем.

  1. Опитайте се да определите откъде е дошъл проблемът

Още една стъпка, която често се пренебрегва. Преди да се хвърлите с главата надолу в своето начинание, проучете проблема. Какво правят фирмите, които вече работят в тази област? С какво губят клиенти? Кои са силните им страни?

Когато сте в състояние да разберете главната причина за проблема в своя сектор, можете да изградите бизнеса си, предлагайки решения за този проблем.

  1. Определете дали сте в изгодна позиция да се възползвате от наученото

След като сте открили проблема и сте го анализирали, е време да се вгледате в себе си. Определете силните и слабите си страни, за да видите дали съответстват на проблема.

Проучете какви са желанията на потенциалните клиенти и защо нуждите им остават неудовлетворени в настоящото състояние на сектора.

  1. Изградете бизнеса си около този проблем

След като сте преминали през трите гореизброени стъпки, трябва да запретнете ръкави и да заработите активно. Открили сте нужда, съществуваща на пазара, и сега е време да предоставите решение за нейното задоволяване. Цялото ви внимание следва да е насочено към решаването на проблема.

Възможно е проблемът да е, че конкурентите ви предоставят некачествени услуги. В този случай трябва да се стремите да се специализирате в неща, които те не могат или не искат да направят за клиентите си.

Помнете, че всеки успешен бизнес започва с разрешаването на проблем. Ако навлизате в предприемачеството само за да спечелите пари, не сте на прав път, ще отпаднете от пазара твърде скоро. Но ако във вас гори пламък за разрешаването на голям проблем, който засяга повече хора, продължавайте в тази посока.

Свързани публикации