BranchOut и LinkedIn: необходими ли са ни и двете мрежи?

Най-вероятно имате повече приятели във Facebook, отколкото връзки в LinkedIn. И нищо чудно – най-голямата социална мрежа в света съществува от повече време, предлага най-различни възможности (някои полезни, други – понякога малко досадни) и не е обвързана единствено и само с кариерата.

Затова беше само въпрос на време Facebook да се насочат и към професионалното развитие в социалните мрежи. През 2011 компанията стартира проекта си BranchOut – социална мрежа, която, подобно на LinkedIn, е насочена към кариерното развитие. Функциите на двата сайта са много сходни. Дали BranchOut е по-добра от LinkedIn и има ли смисъл от регистрация и на двете места ще ви разкажем по-надолу.

BranchOut има няколко очевидни предимства. Първо, мрежата е под формата на приложение във Facebook – няма нужда да въвеждате каквото и да е, за да се регистрирате. Единственото, което трябва да направите, е да одобрите достъпа до данните си. Освен това, BranchOut позволява веднага да изпратите покани на всички свои приятели да се присъединят към мрежата ви. По този начин получавате достъп до професионалната информация на всички техни приятели в своята мрежа и можете да се свържете с хора от компанията или бранша, към които сте се насочили през общ познат. В LinkedIn подобна огромна мрежа е доста по-трудна за създаване, а BranchOut просто използва съществуващата вече такава по нов начин. Личната информация във Facebook може да даде и по-добра представа за вас от публикуваното в LinkedIn.

Предизвикателствата при използването на новата мрежа са, че в България малко хора знаят за нея. Поканата за BranchOut може да се сбърка с поредната покана за Farmville или друго подобно приложение, ако не знаете за какво става дума. Така можете без да искате да отхвърлите предложението за включване. Освен това, тъй като Facebook не е насочена само към професионално развитие, голяма част от потребителите не въвеждат информация за текущата и предишните си работни позиции, а използват мрежата предимно за забавление и неформални контакти. Не на последно място, работодателите възприемат LinkedIn като по-сериозна мрежа и докато BranchOut не набере скорост, вероятно ще са скептични към нея.

В крайна сметка, коя от двете мрежи е по-добра само времето ще покаже. Използването и на двете, макар и по-времеотнемащо, ще ви даде достъп до по-широка група от хора, с които можете да се свържете при изграждането на кариерата си, а, както казват в клипчето, важното е не само какво знаеш, но и кого познаваш.

Публикации от серията