Бройте до 10 и запазете висока емоционална интелигентност

Един от ключовите елементи на емоционалната интелигентност е способността да контролираме емоциите си. Хората, които не сдържат нервите си, често изпитват проблеми в кариерата, а и в личния живот. Но колкото и да сте спокоен и уверен, все пак всички ние сме емоционални същества. Никой не е застрахован от гневни изблици, защото всеки има своя праг на търпимост – реплики, поведение или жестове, които могат да го изкарат от релси.

Няма как да се преборим с биологията и химията, но това не значи, че няма начин да ги заблудим. Всичко се крие в способността ни за боравене с времето. Спомняте си как по-възрастни хора са ви съветвали „Първо преброй до десет, преди да кажеш нещо“, нали? Е, това е сфера, в която научният подход е на едно мнение с народните методи.

Специалистите в областта на поведенческите науки казват, че когато сме под стрес, мозъкът ни изключва някои важни свои части, отговорни за съзнателното взимане на решение – по подобие на включването на инстинктът за оцеляване. В такъв момент е важно да осъзнаете, че сте изпаднали в ситуация, в която мисленето ви е превзето от емоция – била тя негативна или позитивна (нека не забравяме, че често взимаме грешни решения и заради привързаността и пороците си – например да преядем с шоколад или да похарчим повече от нужното в пазаруване). За тази цел е добре да изучите поведението на собственото си тяло. „Емоционалният“ режим може да се разпознае по симптоми като ускорен пулс, свит стомах или треперещи ръце. Страничните проявления и тяхната сила са индивидуална особеност за всеки, но научите ли се да разпознавате своите, вече имате шанс за противодействие. А това може да се случи по различни начини:

отидете до тоалетната – това ще ви извади от ситуацията за няколко минути;
дишайте дълбоко и бройте до 10 преди да реагирате;
• драскайте си бележки, включително с емоциите си – за страничните наблюдатели ще изглежда, че си водите записки;
• раздвижете се, разходете се малко;
• говорете с доверен приятел – няма друг отдушник на емоциите като този.

Изберете си едно или няколко упражнения, които ви допадат най-много. Или измислете свои. Идеята е проста – да се даде време на организма ви да се успокои. Щом нивото на емоциите спадне, мозъкът възвръща пълния си потенциал. Най-важното е да запомните да не предприемате действия, преди да се успокоите.

Обърнете внимание и че не е само до стреса. Грешни решения се взимат и в нормален, безоблачен ден. Импулсивните ходове са рискови, защото може да не сте взели под внимание всички факти и опции или да не сте се ориентирали добре в ситуацията. Затова да си дадете малко време и да обмислите и широката картина на дългосрочните последствия от решението ви, ако е възможно, винаги е добра идея.

Свързани публикации