Бърнаутът – драмата, без която можем

Source: freedigitalphotos.net (Image by marcolm)

Source: freedigitalphotos.net (Image by marcolm)

Бърнаут (от английски burnout) е онази дума, с която се описват „изпушилите“ служители. Хората, които са поели повече стрес от необходимото, прегорели са мотивационно и в даден момент, са напълно неспособни да се справят с работата си или поне, да я понасят. Случва се все по-често и на все повече хора. И е напълно разбираемо – изискванията на съвременния бизнес са наистина сериозни, а темповете на работа стават все по-високи.

И така, въпросът е, когато усетим, че сме пред пълно прегаряне, можем ли да направим нещо, за да противодействаме? Отговорът е – „Не е сигурно, но можем поне да опитаме“. Ето няколко идеи, които могат да ви се сторят полезни.

Здравословен начин на живот

Яжте здравословно. Ако се тъпчете със сладки и мазни храни, първоначално ще се чувствате добре, заради освобождаващия се допамин, но това е измамно и временно. Щом паднат нивата на захар в кръвта, започвате да се чувствате нещастни. Междувременно сте надебелели и се чувствате и уморени. Започват здравословни проблеми. Всичко това помага на бърнаута и го доближава все повече.

Затова, яжте умерено и здравословно, пийте достатъчно вода, по-малко кафе и правете поне малко упражнения. Ако това е твърде много за вас, старайте се поне да ходите пеша всеки ден.

И още нещо – наспивайте се. Недоспалият индивид е уморен, нервен и с понижена работоспособност.

Здравият и активен човек е по-способен да се противопостави на прегарянето, защото принципно се чувства по-добре. Повярвайте, опитът го доказва.

Организация на работата

Често чувството за неудовлетвореност в работата и преумората идват поради лоша организация на работните процеси и работното място. Подредете си нещата, изхвърлете ненужното, организирайте си в папки важните файлове, подредете задачите по приоритет и спешност. Въобще, внесете ред и помолете за помощ, ако е ясно, че няма да се справите сами със задачите.

Намерете свободно време

Ако не ставате от бюрото си, може и да се издигнете кариерно донякъде, но няма да оцелеете дълго. Взимайте си обедни почивки, излизайте вечер с приятели, разхождайте се извън офиса, когато намерите малко свободно време. Тези неща са важни, за да отморите и след това да можете да работите по-продуктивно.

Същото важи и за отпуските и почивните дни. Махнете се от града за няколко дни, вземете си отпуска, практикувайте любимо хоби. С други думи, починете и не мислете за работа известно време. Може да се окаже, че именно това ви е било необходимо, а не смяна на работодателя.

Изключвайте се от мрежата

Мнозина хора не спират да си проверяват пощата на телефона, да четат бизнес литература и да следят новостите в интернет постоянно. Да, тези неща са важни от бизнес гледна точка, но не може постоянно да сте на разположение за работата. Трябва всеки ден да излизате от тази електронна мрежа, която постоянно ви дърпа към работата и през това време, да правите нещо съвсем друго. Някои хора прегарят именно, защото имат усещането, че трябва постоянно да са ангажирани с работата.

Преосмислете нагласите си

Не е изключено, сами да сте си докарали прегарянето. Бърнаутът често е провокиран от отношението ви към работата – чувство за отговорност, прекалена самокритичност, желание за перфекционизъм. Тези настройки уморяват и накрая изтощават почти всеки човек. Хубаво е, че сте отговорни и ангажирани, но помислете реално – можете ли да свършите цялата работа на света лично, навреме, перфектно? Естествено че не. И не се опитвайте. По-скоро се постарайте да свършите разумното, в допустимите срокове, като не се самонаказвате за всеки пропуск или недостатък в работата ви.

Горните съвети са насочващи. Както е ясно, няма панацея за подобни проблеми, но има по-рационални и по-малко рационални начини да подходите към трудните ситуации. Ако нищо от тези неща не ви помага, може би наистина е време да смените работодателя и позицията. Или да „дауншифтнете“ – по-малко работа, с по-малко отговорности и повече свободно време. Ако обаче го направите, поне ще знаете, че сте опитали преди това спасителните възможности.

И за финал – вижте как изглежда човек, който е преминал крайната фаза на бърнаута и е направил солидна крачка към истинския амок. 

Свързани публикации