Четири важни точки, по които ви оценяват на интервюто за работa

Четири важни точки, по които ви оценяват на интервюто за работa

Както знаем, не винаги доброто CV и професионален опит са достатъчни, за да ни наемат на работа. Често се случва другите кандидатствали, например, да имат равен или дори по-добър от нашия опит. Какво правим тогава? Можем ли да „спечелим“ мястото в една такава ситуация? Отговорът е – да. Защото не всичко зависи единствено и само от автобиографията ви. Има няколко други важни пункта, по които интервюиращият оценява и които със сигурност могат да ви донесат бонус точки.

  1. Ентусиазъм

Работодателите харесват и биват впечатлени от хора, които са видимо енергични, мотивирани, запалени. Демонстрирането на ентусиазъм е важен момент свързан не само със самото интервю, но и с кандидатстването преди това, който създава много силно положително впечатление. Нека желанието да се заемете с тази работа проличи в мотивационното писмо, в корепонденцията с компанията и, разбира се, при самото интервю. Нека мотивацията ви е видима и заразителна, но не прекалено (твърде развълнуваните хора създават обратно впечатление) – чрез изразите, които употребявате, тона на гласа ви, жестовете, езикът на тялото. Грабнете вниманието на интервюиращия като покажете, че сте една малка електроцентрала.

  1. Умения за комуникация

От огромно значение е за бъдещия ви шеф как върви комуникацията с вас. Той иска да знае, че и двамата можете да бъдете откровени, но деликатни, толерантни, проявяващи разбиране, спокойствие и уважение. Използвайте интервюто, за да демонстрирате това. Бъдете искрени, директни, но говорете с такт, разумно и с добра преценка. Избягайте от впечатлението, че се чувствате като на разпит – това ще ви постави в неприятно пасивна светлина, показваща уплах и несигурност. Спокойно задавайте въпроси, когато смятате, че е нужно. Акцентирайте върху думите си с езика на тялото – настоятелни погледи, накланяне напред към събеседника, обран жест с ръка – всичко това демонстрира нещо важно, на което трябва да се обърне специално внимание. Използвайте това, но не злоупотребявайте. Покажете, че в комуникацията с вас няма напрежение. Това е директен коз във ваша полза.

  1. Технически умения

Важно е да изтъкнете какви умения притежавате, свързани с позицията, за която кандидатствате. Изброете най-важни моменти от вашия опит. Да, те присъстват във вашата автобиография, но е хубаво да бъдат изкомуникирани директно в разговор. Споделете най-пресния си или пък важен опит, обогатете вече изброеното в CV-то с детайли. Всичко това ще даде на интервюиращия една по-пълна картина за вашите способности – какво притежавате като умение, върху какво, евентуално, трябва да се работи и как бихте се вписали в съответната позиция, за която кандидатствае. Бъдете коректни и честни – не преувеличавайте и не премълчавайте факти. Това ще бъде оценено.

  1. Цялостно впечатление

След като сте демонстрирали ентусиазъм, показали сте, че комуникирате леко и сте обсъдили чисто техническите умения, които притежавате, за събеседника ви е важно да разбере какъв сте като човек. Дали сте добър избор за колега и ще се впишете ли в културата и средата на съответната компания? Затова не се страхувайте да „показвате“ повече от себе си. Дори напротив, нужно е да го направите. Демонстрирайте чувство за хумор, поставете си лека самооценка, споделете нещо малко, свързано с вашите интереси или хобита. Разбира се, това не трябва да взима превес над чисто професионалната страна на разговора, но е хубаво личността ви да прозира от време на време, за да може да прецени интервюиращият не само вашата експертиза, но и човека, стоящ зад нея. Защото, съгласете се, хората с които работим са от огромно значение за желанието, мотивацията и качеството на свършената работа, без значение за коя сфера става въпрос.

Всеки един от тези четири фактора е изключително важен за мениджърите. Нещо повече – ако впечатлите интервюиращия по някоя от тези точки, много е възможно везните да се наклонят във ваша полза, особено ако заедно с вас е кандидатствал и друг човек със сходен на вашия професионален опит.

Свързани публикации