CV в картинки

Визуализацията е техника за създаване на образи, диаграми и анимации с цел да се предаде информация. Едно от най-използваните средства за визуализация в наши дни е компютърната графика, за която Уикипедия твърди, че е най-революционното откритие в тази област след перспективата по време на Ренесанса.

Склонна съм да се съглася, защото в дните на информационно претоварване вече става жизнено необходимо да се филтрира важното – с помощта на графични и картинни изображения могат да се опишат сложни процеси и огромна по количество информация да бъде обобщена и представена така, че да е едновременно приятна за окото и лесно възприета. Примерите са много – визуализацията се използва все повече в науката, образованието, инженерството, интерактивните медии, медицината.

Е, стигна се и до визуализация на автобиографията при кандидатстване за работа.

Във видеото ще видите един от начините за CV чрез формата на мисловна карта – представят я Радослав Георгиев и Виталий Филипов от GameCraft. В центъра на картата винаги е човекът (или идеята ако е проект), а хоризонталните разклонения са оцветените в различни цветове умения, предишни работодатели, хобита, образование. В случая CV-то е нарисувано на ръка, но може да се използва и софтуер за mind mapping. Предимството на първия начин е, че ангажира повече възприятията и развива въображението и уменията ви да творите в цветове върху лист хартия.

Resumup.com е руска start-up компания, която в края на 2011 направи възможно автоматичното създаване на резюме-инфографика, като данните за кандидата се импортират от личните му профили в социалните мрежи. Преди дни компанията въведе опция и за визуализирани обяви и възможност за интегрирано визуализирано кандидатстване през социалните мрежи. 

Предимството е видимо – много по-атрактивни CV-та и обяви за работа. Тук обаче съществува риск, тъй като профилите, от които се тегли автоматично информация, може да не са попълнени с професионалния опит или да не съдържат стил и език, подходящи за CV.

Остава отворен и въпросът: как възприемат картинните CV-та хората, заети с подбора? „Ако проверяваш CV-та под формата на мисловни карти, шансът да блокираш е много по-малък, защото всяко е различно“, убеден е Радослав.

HR нагласите ще опита да промени и създателят на Resumup Евгений Барулин: “По отношение на подбора сме някъде в 1950 година. Естествено използваме онлайн обяви за работа, текстообработващи програми и имейл вместо вестници, пишещи машини и пощенски пликове. Но основният документ – автобиографията – остава една и съща през всичките години. Като въвеждаме визуални резюмета и визуални обяви искаме да поставим нови стандарти в онлайн подбора и подбора чрез социалните мрежи“.

Компанията е привлякла в експеримента HR отделите на руските представителства на Adidas, Groupon и Kraft Foods, които са забелязали в нововъведението иновативен начин да привличат топ таланти. Но дали революцията в CV-то ще се случи предстои да видим.

Публикации от серията