Да приемем ли поканата за „приятелство“ във Facebook от колега?

Да приемем ли поканата за „приятелство“ във Facebook от колега?

Социалните медии и в частност Facebook се настаниха трайно в живота на повечето от нас. Излишно е да се казва, че подобни явления имат много сериозни последици от различен порядък. Социалните ефекти са част от тези последици. Няма да опитваме да опишем задълбочено ролята на тези сайтове в живота ни в няколко реда. Но можем да отделим внимание на това, как подобни мрежи се отразяват в кариерен план. И по-конкретно, да разгледаме един частен случай, с който мнозина се сблъскват ежедневно.

Все някога идва денят, когато колега ви иска приятелство във Facebook.  Някои приемат това спокойно, но мнозина се чувстват притиснати до стената от подобни действия. А причината е, че доста хора разглеждат профила си в тази социална мрежа като лично пространство и се държат на „стената“ си фриволно и без придържане към деловия етикет. Съвсем отделно от това, в профилите ни често се съдържат и много снимки от минали години, когато сме били „млади и зелени“ и е разбираемо, че днес не държим да показваме тези спомени на целия свят, особено пък на колегите.

Как следва да постъпим в такъв случай? Има ли „правилен“ и „неправилен“ начин за реагиране? Какви са опасностите в случая? Ето три варианта, които си струва да обмислите.

Игнорирате

Да, точно така. Колегата ви едва ли знае колко често влизате във Facebook. Затова, ако започне да настоява и да ви пита по коридорите, винаги можете да го „смотаете“ с извинение от типа: „А, съжалявам, не съм влизал отдавна“ или „Абе, нещо ми прави проблеми Facebook и често не ми показва известявания за разни неща“.

Игнорирате и обяснявате

Ако обаче държите да действате по-последователно и организирано в такива ситуации, игнорирайте поканата за приятелство и след това обяснете лично на човека гледната си точка. Например, можете да кажете нещо от типа на: „Мария, видях, че си ми поискала приятелство. Знам, че звучи шантаво, но всички експерти казват, че е добре човек да разделя служебното от личното пространство и аз се старая да се придържам към тази концепция“. Ако разговаряте с нормален и разумен човек, подобен отговор би трябвало да е напълно достатъчен. Разбира се, съществува известна вероятност отношенията с въпросния индивид малко да охладнеят, но си струва да рискувате.

Приемате и редактирате

Ако наистина се притеснявате, че може да обидите колегата си, винаги имате и този вариант на разположение. Приемате молбата за приятелство и светкавично редактирате настройките по такъв начин, че колегата ви да не вижда (почти) нищо от съдържанието на профила ви. А можете да махнете и съответния човек от „потока“ (news feed) на Facebook, за да не се налага да гледате физиономията му и извън работно време.

В крайна сметка, ако наистина не ви пука, можете просто да приемете приятелството и да оставите нормалните настройки включени. Факт е обаче, че повечето хора имат проблеми да приемат в списъка си с приятели колеги, освен ако екипът в компанията не е много малък, приятелски и неформален. Постъпете както намерите за добре, но гледайте да не се притеснявате излишно от подобни ситуации. Все някое решение е подходящо за вас и няма нищо срамно да откажете едно „приятелство“, ако считате, че пространството ви в социалната мрежа е твърде лично, за да бъдат допускани чужди погледи.

Свързани публикации