Да сте добър в работата си не означава да ви е лесно

StockSnap_OR7D4PANCK

Има ли нещо, в което всички твърдят, че сте ужасно добър? Има ли област, в която постиженията ви винаги ви поставят на първо място, още от дете? Чували ли сте да казват за вас, че сте талантлив?

Ако е така, може би онова, което споделя Kat Boogard в своя статия за The Muse, ще ви се стори познато.

Тя пише, че въпреки че всички са я убеждавали, че трябва да се занимава професионално с писане, не е стартирала кариерата си като писател. Били са ѝ необходими няколко години, за да се увери, че наистина е разумно да работи това, в което е добра.

Дотогава се е фокусирала върху множеството комплименти, които е получавала, те са я карали да допуска, че писането би било твърде лесно за нея. Мислела е, че вече знае всичко, което трябва да знае, и това означава, че черновите ѝ винаги ще остават недокоснати от червения цвят, запазен за редакторите.

Оказало се е, че Boogard е сбъркала.

Една от първите ѝ чернови не е била приета от редактора. Страничните полета в документа били пълни с коментари, предложения и корекции. Времето на глаголите не съответствало на идеята на текста. Статията се нуждаела от пренареждане на параграфите, за да тече по-гладко. Освен това редакторът смятал, че ѝ липсва яснота.

Подобна обратна връзка би накарала всекиго да се съмнява дали е взел правилното решение, да се ужаси от огромното разминаване между реалност и очаквания и да се разстрои. Защо хората ви казват, че сте талантлив, ако не сте наистина добър в това, което правите? Лъгали ли са ви през всички тези години?

Разбира се, в такива моменти сме склонни да сме твърде критични към себе си. Подобни преживявания трябва да ни служат като напомняне: всяка нова работа, независимо колко подходяща за нас или страхотна ни се струва, в самото начало ще бъде предизвикателство.

Талантът не ви гарантира липса на проблеми. Уменията невинаги са по-важни от опита. Да сте естествено добър в нещо никога не означава, че сте достатъчно добър и че няма какво да научите или как да надградите компетентността си.

Да, усещането за провал в дейност, която досега сте смятали, че е сред силните ви страни, може да бъде обезкуражаващо. Въпреки това не се отчайвате. Опитайте се да се утешите с факта, че това е напълно нормално, дори очаквано.

Помнете, че никой, дори геният, не започва като най-големия експерт и е твърде вероятно да не успеете да постигнете целта си от първия опит, независимо колко е голям суровият талант, с който разполагате. Кариерата ви ще отнеме време и усилия, ще са ви необходими смирение и голяма доза критика.

Свързани публикации