Дали сте избрали точната работа? Направете тази анкета, за да разберете!

StockSnap_TBJ9OPDGMK

Всички искаме работа, в която сме влюбени, но много от нас са далеч от бленуваната длъжност. Някои хора обаче дори не си дават сметка, че работата им не е работата за тях.

Ако не сте убедени, че сте назначени на длъжност, която ви позволява да развивате потенциала си и да правите онова, в което сте най-добри и което обичате, отдайте се на любопитството и направете тази кратка анкета, публикувана от Inc.com.

Отговорете с „да“ или „не“ на следните въпроси:

  1. Когато получавате конструктивна критика, често ли тя изисква да работите още върху нещо, което не чувствате близко до себе си?

  2. Имат ли хората, които се изкачват бързо в йерархията, изцяло различен от вашия набор от умения?

  3. Често ли се чувствате несигурни и не достатъчно добри, защото независимо колко усърдно работите, все не отговаряте на очакванията?

  4. Струва ли ви се невъзможно да се превърнете в служителя герой на фирмата?

  5. Приемате ли работата си именно като работа, с редки моменти, в които сте запалени по нея?

  6. Струва ли ви се, че мениджърът ви не ви „разбира“?

  7. Мислите ли, че вместо да напуснете и да осъзнаете, че тази работа не е за вас, сте склонни да обвинявате ръководителя си или фирмата, че не се отнася добре към вас?

  8. Дали сигурността на постоянната работа е сред водещите причини все още да работите в същата фирма?

  9. Чувствате ли се така, сякаш търсенето на нова работа е по-страшно от справянето с всекидневните задачи в настоящата ви работа?

  10. Често ли се чудите дали това положение е най-доброто, което може да се постигне?

Ако сте отговорили с „да“ на повече от 6 въпроса:

Определено не сте на точното място. Но подобно заключение си има добрите страни – трябва да се радвате, тъй като това означава, че причината да не се чувствате добре на работа не е в това, че не сте достатъчно добри в нея.

Да работите нещо, което не е за вас, е като да носите дрехи, които не са ви по мярка. Неправилният избор на работа, обаче, е нещо поправимо. Остава да намерите длъжността, която е подходяща за вас.

Ако сте отговорили с „да“ на 3-5 въпроса:

Вероятно работата ви в момента е добра, но не е идеалната за вас. Може би сте намерили баланс между това, което обичате да правите, и онова, което никога не би сработило за вас. Ако имате такава възможност, опитайте да поискате да работите по нови проекти или да ви бъдат възложени отговорности, които в по-висока степен се доближават до интересите ви.

Ако с времето видите, че отговаряте с „да“ на все по-голям брой въпроси, тогава вероятно ще разберете, че е дошло време да направите промяна. Дори в бъдеще да стане така, това не е толкова разочароващо, тъй като е стъпка към откриването на работата, която е точно за вас.

Ако сте отговорили с „да“ на 2 или по-малко въпроси:

Вие сте на длъжност, която се оказва страхотно попадение. Като с всяка друга работа, вероятно има няколко неща, които може да бъдат променени, за да е идеална. Опитайте се да поемате инициативата за кариерата си по-често. С оглед на това, че вероятно се радвате на свободата да бъдете проактивни, имате чудесна възможност да обикнете работата си.

Изненадахте ли се от резултатите?

Свързани публикации