Десислава Бошнакова: Грижете се за своите онлайн общности

Десислава Бошнакова, PR експерт и преподавател в Нов български университет, на Webit Summit Bulgaria:

„Колкото и време да прекарваме в онлайн мрежите, целта ни е да накараме хората да направят нещо извън тези мрежи – дори и да купят онлайн продукт, те в повечето случаи ще го ползват офлайн. Какво да правим с онлайн общността така че тя да ни е полезна в реалния бизнес и да ни носи повече приходи?

Често виждам хора, които полагат огромни усилия да вкарат много хора да влязат и харесат тяхната страница. Продължаваме да мерим броя на хората, а не какво правят тези хора.

Максимата на Мечо Пух „колкото повече толкова повече“ по отношение на броя на хората, харесали страницата ви във Фейсбук, невинаги отговаря на качеството на тази страница. Има много хора, които са я харесали, но нищо не правят, доста от тях дори не помнят, че са я харесали. Каква полза имате от тези хора?

Важно е колко хора са я харесали, но много по-важно е кой е харесал и какво говорим на страниците си. Ако съм харесала страницата на една компания и съм активен потребител на тези продукти, имам нужда някой да почеше моето его за това че ползвам тези продукти и съм вярна на тази компания.

Ако споделя информация за образование обикновено хората ми вярват, но ако започна да им разказвам за приготвяне на риба никой не вярва, защото знаят, че кулинарията не е моята страст. Важно е кой в тази общност от гледна точка на това какво ще ни каже и как ще сподели на другите това, което се случва в общността. Важно е също хората в общността да имат нещо общо помежду си и да са си полезни с това, което споделят.

Има много страници на компании и продукти във Фейсбук, в които се пускат снимки на красиви цветя и животни, музикални поздрави и нищо по темата, която е накарала тези хора да дойдат. Когато хората са дошли, защото ползват определена марка телефон или компютър, те имат нужда да споделят и да получават съвети и обратна връзка.

Хората, които знаят отговора на въпроса „Защо членовете на моята общност са отделили време и искат да го правят?“ ще създадат здрава общност, която в един момент ще работи за тях както нито една реклама.

Моят съвет: след като сте създали своята микрообщност – грижете се за нея, не се опитвайте само да й продавате, опитайте да станете част от нея, за да може тя да ви допусне. Хората все по-често притежават повече права върху вашата марка, отколкото вие като човек, който я е регистрирал. С това, че декларират своята съпричастност към марка те допринасят за нейния имидж и репутация много повече от това, което вие самите правите.“

Публикации от серията