Диана Стефанова, VMware: Трябва да променим схващането, че инженерната професия не е за жени

Защо има по-малко жени в IT индустрията и какви инициативи за насърчаване на жените в IT професиите развива VMware на местно и глобално ниво? Чуйте от разговора ни с Диана Стефанова, управляващ директор на VMware в България.

„Трябва да променим схващането, че инженерната професия не е подходяща за жените – и сред родителите, и сред преподавателите в училищата – за да може да насърчават повече момичета да се посвещават на тази професия. Има какво да направи и бизнесът – ние сме се ангажирали с много инициативи, в които успешни мениджъри или членове на нашите екипи се включват в т.нар. ментор програми, в които работят с ученици, за да им покажат, че това е успешна за жените професия“.

В разговора ни с Диана става въпрос и за годишното проучване Women Matter на McKinsey, според което компаниите, в които на мениджърски позиции има жени, са между 10 и 20% по-продуктивни и с по-добри финансови резултати. „Когато има диверсификация, има възможност хора с различно мнение и фокус да допринесат по различен начин за успеха на компанията. Жените имат по-висока степен на отговорност, по-дисциплинирани и комуникативни са, мъжете също имат свои достойнства и ако тези качества могат да се допълват това води до по-висока успеваемост в компанията, а и на макро ниво в държавата“.

Ето повече и за компанията VMware, която предлага услуги в облачните технологии.

 

Публикации от серията