Дигитални номади: как да работите продуктивно от всяка точка на света

DWLWL9USBG

Как можете да превърнете всяко място по света в свой импровизиран офис? Да остане продуктивен е сериозно предизвикателство за всеки, дори ако постоянно работи от едно и също място. А какво, ако скача от едно работно място на друго всяка седмица? Всеки ден? Или на всеки няколко часа? Загадката, чието отгатване ще отведе дигиталните номади и дистанционните работници до постигането на продуктивност, не прилича на дилемите на служителите в офис.

Помислете за свои собствени методи за поддържане на темпото на работа и за постигане на страхотни резултати, но не забравяйте и тези пет стратегии, които са изпробвани и препоръчани от Hailley Griffis.

  1. В края на деня направете план за следващия ден

Ще бъдете изключително впечатлени от постигнатото, ако започнете да планирате по-подробно работния си календар и да правите списъци със задачи от предишния ден. Така още сутринта сте наясно за какво имате време и за какво – не, знаете как да подходите, без да се лутате, чудейки се.

Списъкът със задачи за следващия ден е недвусмислена техника за продуктивност, използвана от мнозина успешни хора за оптимизация на сутрините им. Най-общо, това е списък с краен срок и работи по следния свръхпрост начин. В края на деня записвате кои са задачите, с които трябва да приключите до края на следващия ден. Преглеждате списъка, когато започнете да работите на следващия ден. Създавате нов списък с утрешните задачи в края на деня.

  1. Опитвайте се да фокусирате вниманието си само върху една задача

Предизвикайте себе си. Струва ли ви се възможно да отваряте само по един подпрозорец в интернет браузъра си? За повечето от нас е трудно, но си струва да опитате. Ще свършите много повече работа, защото ще бъдете необичайно концентрирани върху текущата си задача.

Пробвайте да се принудите сами, като се стараете да приоритизирате табовете, които отваряте, и да избирате наистина важните теми. Можете да използвате и разширения за браузъри, които буквално не ви позволяват да отваряте повече от един таб.

  1. Планирайте деня си парче по парче

Насрочете всички свои разговори или за сутринта, или за следобеда, за да планирате къде ще работите през този ден, съобразявайки се с обажданията, които смятате да проведете. Някои дигитални номади предпочитат кафенетата да са място за съсредоточените занимания, а споделените работни пространства с надеждна Wi-Fi връзка – за разговори. Идеята е да свързвате дадено пространство с точно определено време през деня и с конкретни задачи.

  1. Освободете части от графика си както за работа, така и за изследване на нов град

Едно от основните предимства на дистанционната работа е, че често можете сами да определяте графика си и да вършите всичко, когато сте най-продуктивни. И този факт ще се окаже особено полезен, когато искате да опознавате нови точки на картата. Някои предпочитат да работят сутрин и да си освободят половината ден. Други си дават няколкочасова обедна почивка и работят вечер. Стига да разполагате с тази свобода на избор, зависи изцяло от вас и от индивидуалния ритъм, който сте си създали.

  1. Сдобийте се с информация за надеждните пространства за работа

Когато постоянно сте в движение и сте в нов град през кратки интервали от време, ще търсите място, откъдето да работите, без да се тревожите за електричеството, качеството на Wi-Fi връзката, кафето или обстановката. Проучете тези пространства, преди да сте стигнали до тях. Ако имате местни приятели, попитайте ги за мнение или препоръка. Ако не разполагате с такива контакти, имате достатъчно възможности за проверка, в това число онлайн платформи за оценяване на подобни места.

Още няколко съвета за дигитални номади:

  • Организирайте си „клуб на продуктивността“ – периодични срещи за фокусирана работа с приятели. Тази стратегия повишава ефективността на работата ви, защото се чувствате социално отговорни.
  • Използвайте времето за пътуване мъдро – можете да използвате за работа часовете, които прекарвате в чакане на полета си на летището или в които пътувате във влака.
  • Включете и свободното си време в графика. Така ще имате допълнителна мотивация да го спазите.
  • Избирайте места за работа с достатъчно място да се поразтъпчете и да активирате кръвообращението си след дълго седене на стола. Освен това е важно да търсите повече светлина, която да ви държи будни, внимателни и креативни.

Свързани публикации