Драмата в офиса – прекрасна възможност за кариерен провал

Източник: Flickr.com (Автор: del mich)

Източник: Flickr.com (Автор: del mich)

Няма офис на този свят, който да е напълно лишен от някаква форма на драма. За някои това означава „игра на тронове“, пардон, на „клики“. За други, проблемът е свързан с неприятни решения на шефове или тормозене на конкретен човек.

Без значение какъв е поводът за драмата, добре е да се постараете в едно отношение – избягвайте драмата на всяка цена. Причината е очевидна – с положителност не бихте искали да бъдете разглеждани от колегите, а и от шефовете, като част от драмата. Има и друга причина обаче. Ако се забъркате в „пиперлива“ ситуация, трудно е да предвидите как ще се развият нещата в бъдеще. А това може да е сериозна заплаха за кариерата ви.

Можете да обмислите следните възможности за избягване на драмите.

Поддържайте мантрата „имам си работа“

Всички ходим на работа, но от вас си зависи, дали искате да станете част от голямото офисно оплакване или да сядате на бюрото си ежедневно с идеята „аз си имам задачи и съм тук, за да си ги върша“. Ако пък влагате и сърце в това, по-добра рецепта за избягване на драмите трудно ще намерите. Естествено, човек има лоши дни, но правилната нагласа винаги помага в дългосрочен план.

Отнасяйте се с колегите еднакво

В много компании се оформя групата на „готините“. Естествен рефлекс, наследен от гимназията, е да се опитаме да бъдем част от тази групичка. Ако това не се отразява на поведението ви, правете го. Но принципно правилният подход е такъв – отнасяйте се с еднакво уважение и любезност с всекиго в офиса, от чистачите, до шефовете. Наистина не правете изключения. Това е добрият човешки подход, който е полезен и кариерно, тъй като поддържа репутацията ви.

Не се оплаквайте в офиса

Колкото и добри да са отношенията в офиса, не ползвайте ходенето до кухнята за кафе за повод да се оплачете пред един или друг колега от нещо, свързано с работата. Първо, не знаете кой може да ви чуе, второ, не знаете какви са мотивите на слушащите оплакванията ви колеги и трето, офисът е за работа, не за оплаквания. Ако сте първи приятели с някой колега от години, можете в бара след работа да помрънкате, но всичко друго е лоша идея.

Не злоупотребявайте онлайн в офиса

Не се оплаквайте пред приятели и познати от работата си, докато ползвате служебния компютър. Нямате представа колко лесно е да се провери какво точно пишете. А и съществува реална възможност да се объркате и да пратите негативно съобщение не на приятел, а на бизнес партньор или направо на шефа си. Звучи невъзможно, но се случва за част от секундата и после конфузът е голям. Просто не си заслужава рискът да ползвате офисната техника, както и безжичната интернет мрежа в компанията, за подобни цели.

Бъдете човекът, който решава проблеми

Търсете винаги възможности за сътрудничество, а не за оплаквания и съжаления. Трудно е човек да е винаги позитивно настроен, а е още по-трудно, когато цялата банда колеги мрънка за нещо. Човек се изкушава да бъде част от голямото мрънкане също. Но, не е добра идея. Опитайте да потърсите добри решения на съществуващите проблеми, давайте ползотворни идеи и скоро мнозина ще оценят действията ви и ще „дойдат на вашия акъл“. После лесно можете да се превърнете в звездата на екипа.

Помнете кой ви плаща

В крайна сметка, шефът ви е този, който ви плаща. И дори всички да се оплакват от него, придържайте се към принципа, че ако нямате какво позитивно да кажете, по-добре е нищо да не казвате. Да мразите и тайно да освирквате началника си няма да ви облекчи с нищо, нито ще допринесе за развитието на кариерата ви.

Свързани публикации