Дрес код в офиса: дължината на полата

В HR форума на JobTiger скоро започна дискусия за това къде са границите в облеклото за работа (деловия стил), има ли ги или не, трябва ли да ги има, а също има ли разписани политики в компаниите за дрес код. Към това добавяме казус: HR мениджър наскоро ни сподели, че среща неразбиране и затруднения да обясни на своя колежка, че твърде късата пола не е подходяща за бизнес среща. 

Ето как коментира въпросите Ана Кременлиева, която води рубриката за мода, стил и поведение в JobTiger.tv: 

1. За писаните правила

Няма нищо лошо във всяка фирма да има регулации на облеклото, т.е стриктно описани изисквания за това кое е прието и адекватно облекло за работа. Много банки и учреждения имат описани изискванията си – дори въвеждат униформени офисни облекла – и е напълно в реда на нещата мениджърите да следят и да изискват написаното да се спазва. Дори във веригите за бързо хранене има изисквания за дължина на коси, бради, обеци. Банките от своя страна са едни от най-стриктните по отношение на дължина и цветове на дрехите.

Разбира се, съществува и правилото за sporty или casual Friday, в които тези регулации да не се спазват.

2. За дължината на полата

Ако става въпрос за стажант или млада служителка при не толкова формални срещи по-късите поли са позволени (35 см), но ако те се носят с тъмен/плътен чорапогащник с ботуши под коляното или не-крещящи обувки.

В най-добрия вариант позволената дължина и най-удачната за повечето случаи е класическата, два пръста над коляното или около 48 – 49 см. Може и малко по-къса, за да се избегне строгия бизнес етикет. В такива случаи помагат също и разчупените кройки и обеми. Важно е бизнес облеклото да не се приема като скучна и задължаваща рамка. Вариациите в него са безбройни.

Ако искаме да говорим със свои служители за такива деликатни теми, то най-добре е да подходим с примери. Най-добрите в това отношение са професии, които можем да наблюдаваме всеки ден около нас: телевизионните водещи и репортери, кралските особи, в някои случаи политиците. Това са най-общо казано професии, които си служат повече с функция, не толкова с визия.

Спокойният тон и правилният подход са начина такива служители да разберат смисъла на бизнес облеклото не само за собствената си изява, но и за лицето и имиджа на цялата фирма. 

Но като цяло нека приемем, че хората сме различни и идваме от различна среда, образование и семейства. Не сме били научени на едни и същи правила и в живота сме имали различни примери за това кое е удачно и кое не. А някои теми може дори да не са били обсъждани и поставяни. Колкото и странно да звучи, нека преди да обвиняваме или да се присмиваме, да приемем.

Във видеото ще видите предложения за съчетаване на облекло – като полата е една и съща – за четири различни повода през деня: разходка в града, среща на борда на директорите, вечерна среща и нощен клуб. 

Публикации от серията