Двата критерия, по които преценяваме хората

QUWPLI693K

Хората ви преценяват за секунди, но какво точно взимат предвид?

В продължение на повече от 15 години проф. Amy Cuddy от Harvard Business School изучава първите впечатления заедно с колегите си психолози Susan Fiske и Peter Glick и е открила повтарящи се модели в този тип взаимодействия.

В своята нова книга „Присъствие“ проф. Cuddy казва, че когато за пръв път ви срещат, хората си отговарят бързо на два въпроса:

  1. Мога ли да се доверя на този човек?

  2. Мога ли да уважавам този човек?

Психолозите имат предвид измерения на личността като сърдечността и компетентността и съответно смятат, че в идеалния случай искате да ви приемат като притежаващи и двете.

Интересното е, както проф. Cuddy казва, че повечето хора, особено в професионален контекст, смятат, че компетентността е по-важният фактор. В крайна сметка те искат да докажат, че са достатъчно умни и талантливи, за да се справят с работата.

В действителност топлината, сърдечността или надеждността са по-важният фактор за това как ви оценяват. „От еволюционна гледна точка, твърди проф. Cuddy, от по-ключово значение за нашето оцеляване е да знаем дали даден човек заслужава нашето доверие“. Твърдението има смисъл, ако се замислим, че за пещерния човек е било по-важно да разбере дали ближният му ще го убие и ще заграби собствеността му, отколкото дали е достатъчно компетентен, за да накладе добър огън.

Макар че компетентността е високо ценена, тя се взима предвид едва след като доверието е спечелено. Да се фокусирате твърде много върху демонстрацията на своята сила може да има обратен ефект.

Проф. Cuddy казва, че MBA стажантите често са толкова загрижени да изглеждат умни и компетентни, че пропускат социални събития, не молят за помощ и като цяло се проявяват като недостъпни. На амбициозните и преуспяващите им се налага да бъдат грубо събудени, когато не получат работата, защото никой не ги е опознал и не им вярва като на хора.

Ако някой, на когото се опитвате да въздействате, не ви вярва, няма да стигнете много далече. Всъщност може дори да предизвикате подозрение, защото изглеждате манипулативен. Топлият, надежден човек, който освен това е силен, предизвиква възхищение. Едва след като е изградил доверие към себе си, силата му е привидяна като дар, а не като заплаха.

Публикации от серията