Една малка промяна, която може да направи търсенето на работа много по-леко!

Една малка промяна, която може да направи търсенето на работа много по-леко!

Търсенето на нова работа обикновено е дълъг и тежък процес. Да не говорим, че колкото повече време ви отнема, толкова повече този „лов“ не може да излезе от съзнанието ви. Постоянно следите за нови обяви, за отговори на вече изпратени от вас кандидатури и се притеснявате още колко дълго ще се наложи да останете в това положение. Дори да сте на прекрасна лятна ваканция, това усещане няма да спира да ви гложди през цялото време. Познато, нали? Хубавото е, че има как да „сложите юздите“ на такава ситуация!

Това може да се случи чрез една лесна стъпка в организацията на ежедневието ви – създаване на график за търсене на работа! Да, точно така, график! Защото, докато не сте назначени никъде, търсенето на работа всъщност се превръща във ваш ежедневен ангажимент. А както навсякъде другаде и тук, добрата организация е основа за успех. Как точно може да се организира това търсне? Ето пример!

  • Понеделник: търсене и кандидатстване за нови позиции
  • Вторник: проследяване на вече изпратени от вас кандидатури чрез обаждания или имейл запитване
  • Сряда: преглед и редакция на вашето CV и мотивационно писмо
  • Четвъртък: отново търсене и кандидатстване за нови позиции
  • Петък – неделя: почивка

Както виждате, този примерен график не е дори твърде натоварен, както един обичаен работен ден, но е сериозна основа за постоянство и последователност в „лова“ за нова работа. Така ще можете да разграничавате това ви задължение от почивката и времето за отдих. Нещо повече – имайки такава програма в главата си, вие ще можете да бъдете по-адаптивни спрямо ситуации, които изникват в последния момент. Ако се окаже, че единият от дните ви се налага да бъде зает с друг ангажимент – личен или професионален – винаги можете да сместите някоя несвършена задача по търсенето на работа (например редакцията на CV-то) в следващия ден. Планиран така, този процес ще бъде по-продуктивен, по-малко стресов за вас и ще ви даде усещане за постоянство, без да се налага през половин час да проверявате кариерните сайтове или имейла си за нещо ново. Опитайте!

Свързани публикации