Една стратегия, която ще значително ще увеличи шансовете ви да бъдете наети!

Една стратегия, която ще значително ще увеличи шансовете ви да бъдете наети!

Ако сте изпадали в ситуация, в която, колкото и да сте убедени в уменията си, колкото и добро CV и мотивационно писмо да подготвяте, не стигате до покана за работа, а дори и за интервю, то е време да смените подхода. Стратегията, която ви предлагаме тук, е свързана с важността на препоръките.

Проучване на организацията Recruiter Nation, проведено през 2015, показва, че почти 80% от рекрутърите и мениджърите, смятат препоръките за най-добрия път към откриването на подходящите кандидати за дадена длъжност. Затова е изключително важно да промените начина, по който подхождате към търсенето на работа. Обичайните документи – CV, мотивационно писмо, портфолио – са задължителна основа, но не са достатъчни. Трябва да изградите сериозни професионални контакти, които биха могли да ви препоръчат.

На първо място, това може да стане чрез нетуъркинг събития във вашата сфера. Посещавайте ги често, направете нови познанства, разменете контакти с хора, които потенциално биха могли да ви помогнат чрез препоръка и работят на места, които сте набелязали като желани. Също така – ако сте в дадена професионална сфера от известно време, вероятно имате приятели, които са част от екипите на различни компании в индустрията. Дайте им знак, че си търсите работа – нека се ослушват за свободни позиции и нека са в готовност да ви препоръчат, ако се отвори възможност.

Разбира се, нека не забравяме и истински полезния LinkedIn. Това е бързият и лесен начин да достигнете до много и различни хора във вашата сфера, с които да установите контакт и приятелство и които биха могли да бъдат не само вашите уши и очи в дадена компания, но и гарант, че сте ценен кадър. Разбира се, всичко това трябва да бъде доказано от вас при познанството ви с тези хора – подемайте разговори, свързани със споделеното ви професионално поле, влизайте в дискусии, коментирайте важна информация и интересни новости. Покажете, че сте активни, уверени, последователни и отговорни професионалисти. Нещо повече – много компании, особено тепърва развиващите се и търсещи експерти, с които да допълнят своя екип, предвиждат бонуси за служители, които са дали препоръка за някой ценен кадър.

И ако се притеснявате, че това да се обърнете към някого за препоръка е срамно или пък нахално, замислете се – колко би ви коствало на вас да помогнете на приятел, познат или някой очевидно добър професионалист, който се е свързал учтиво и добронамерено с вас? Един такъв малък жест би помогнал силно на някого, а не изисква много. Затова, бъдете спокойни – никой не би ви отказал, ако наистина заслужавате тази препоръка. Не се притеснявайте и бъдете комуникативни! Кой знае откъде може да изскочи следващата ви голяма възможност?

Свързани публикации