Еднотипното облекло – пряк път към персоналния бранд

Преди 3 дни се навърши година от кончината на основателя на Apple – Стив Джобс. Джобс беше известен като завършен визионер и мечтател, пресъздаващ в реалност своите мечти. Но той бе известен и с още нещо – несменяемото облекло. Шефът на Apple, за разлика от костюмираните директори на други големи компании, неизменно носеше черно поло, дънки и маратонки от марката „New Balance”.

Source: AP Photo/Paul Sakuma

Стив Джобс не е нито първият, нито последният, който се харесва в определен тип облекло. Мнозина други следват същия път. Но защо? Уилям Аруда, специалист по персонален брандинг дава отговора. „Те носят дрехите, които носят, защото така им е удобно. Когато си облечен с нещо, което ти е удобно, ти си уверен. А също е чудесно да имаш вид със запазена марка. Това те прави запомнящ се и отличаващ се.” В тези думи има много истина. Ако си представим папата, главата на римокатолическата църква, облечен по-различно, вероятно, нито ще го разпознаем, нито ще почувстваме уважението, което по традиция всички сме склонни да му отдаваме. Облеклото има голямо отражение върху персоналния бранд на човека и на практика го превръща във видимото изражение на онова, което той иска другите да мислят за него.

Сред най-известните поддръжници на идеята за „униформено облекло” е и Марк Зукърбърг – основателят на Facebook. Той носи винаги джинси и сива фланелка. Марк признава, че има в гардероба си 20 еднакви фланели и всеки ден си нахлузва една от тях. Което го прави също толкова разпознаваем, колкото бе и Стив Джобс.

Source: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Друга знаменитост, подхождаща по същия начин, е Карл Лагерфелд. Макар и да се смята, че един моден дизайнер ще се облича разнообразно, Лагерфелд постоянства в избора си на дрехи – черен костюм, бяла риза, черни очила и аксесоари.

Легендарният кънтри изпълнител Джони Кеш пък винаги се обличаше в черно. Това му бе донесло прякора „Човекът в черно”.

Незабравим остава и музикантът Слеш от Guns & Roses. Черни очила, цилиндър и дълга къдрава коса.

Друг музикант – Джери Гарсия – също наблягаше на едностранното облекло. Той винаги носеше черна тениска и джинси.

Source: AP Photo/Toby Talbot

Дори и американският президент Барак Обама се придържа към подобен стил. Неотдавна той призна, че в гардероба му има само сиви и сини костюми.

Един от най-симпатичните и любопитни примери в този списък идва от света на науката. Алберт Айнщайн, великият физик, винаги е предпочитал да бъде в сив костюм, несресана коса и без чорапи. Неговите костюми били леко различни версии на един модел. Решението му да се облича по този начин било изцяло утилитарно – той не искал сутрин да губи мозъчна енергия, чудейки се какво да облече за деня.

Друг специалист по персонален брандинг, Дан Шаубел, обяснява всичко това съвсем просто – „Последователността, във всичките й форми, изгражда бранда.” А силният бранд е „половината бизнес”, нали?

Публикации от серията