Елементите в CV-то ви, от които трябва да се отървете (Част 1)

Елементите в CV-то ви, от които трябва да се отървете (Част 1)

Критериите за подбор на кандидати по документи са ясни като бял ден. Не е тайна статистиката, че рекрутърите прекарват средно 6 секунди, преглеждайки едно CV, за да вземат първоначално решение дали да остане в списъка им за обмисляне.

Ако искате да преминете този суров тест, се нуждаете от солидна квалификация, но и от CV, което я подчертава по най-подходящия начин, пишат Jacuelyn Smith и Rachel Gillett за Business Insider. Ето кои са нещата, от които трябва да се отървете, за да увеличите шансовете си да получите желаната работа:

 1. Цел на CV-то

Щом сте кандидатствали, вече е ясно, че искате работата. Изключението: ако правите промяна в кариерата си, е добра идея да включите в автобиографията си кратко обобщение на ситуацията.

 1. Ирелевантен професионален опит

В CV-то си включете само онзи професионален опит, който показва релевантните на работата, за която кандидатствате, умения или онзи опит, който е свързан с нея индиректно, ако ви е дал способности или умения, приложими на повече позиции.

 1. Лични детайли

В никакъв случай не включвайте семейното си положение или религиозните си убеждения. Тези подробности за личността ви нямат общо с качествата ви на професионалист и е възможно да се превърнат в причина за дискриминация.

 1. Точен адрес

Ако преди години това беше адресът за кореспонденция и по тази причина задължителна част от CV-то, то днес е по-добре да се отървете от него, казва Amanda Augustine, експерт в сферата на кариерните съвети. Спестете точно къде живеете и от съображения за сигурност.

 1. Повече от един телефонен номер

Посочете само един телефонен номер, най-добре на личния ви мобилен телефон. Така ще контролирате кой отговаря на обажданията (невинаги можете да го постигнете със служебния номер), както и как звучи гласовата ви поща. Освен това не забравяйте, че се опитвате да улесните потенциалните работодатели – по-добре да се опитат да се свържат с вас на един номер, а не на няколко.

 1. Хобита

В голяма част от случаите никой не се интересува от тях. Ако уменията, които развивате чрез тях, не са свързани с работата, за която кандидатствате, включването им е загуба на време.

 1. Очевидни лъжи

При проучване на CareerBuilder 2 хил. рекрутъри са попитани кои са най-запомнящите се грешки в CV-тата и много често те посочват явните лъжи. Един кандидат твърдял, че е бивш изпълнителен директор на фирмата, в която кандидатства, друг – че е носител на Нобелова награда, а трети – че е завършил колеж, който дори не съществува. По-добре се концентрирайте върху уменията, които можете да предложите на бъдещите си работодатели, отколкото над онези, които не можете, макар да ви се иска.

 1. Твърде много текст

И не, намаляването на шрифта и това да го направите нечетивен не помага, напротив. Специалистите препоръчват да оставите бели полета, а междуредовото разстояние да е не по-малко от 0.8. Не забравяйте да сегментирате текста. В противен случай рискувате цялата информация за вас да се слее в една голяма цялост, която никой няма да прочете, ако не сте си направили труда да подчертаете най-важното.

 1. Твърде много подточки

Ако абсолютно всичко е представено чрез подточки, ще постигнете същия ефект и очите на рекрутъра просто ще се плъзнат по изброеното. Използвайте подточките, за да насочите вниманието към най-важните данни за себе си.

 1. Непоследователно форматиране

Форматът на CV-то ви е също толкова важен, колкото и съдържанието му, казва Augustine. Тя допълва, че най-добрият възможен формат е този, който ще направи по-лесно за рекрутъра да плъзне поглед по съдържанието на целия документ, а след това да се фокусира над конкретните ви професионални качества. След като изберете формат, придържайте се към него.

 1. Лични местоимения

Стремете се да намалите до минимум личните местоимения в стандартното хронологично CV. Това е съветът на Tina Nicolai, кариерен консултант.

 1. Сегашно време, когато говорите за предишна работа

Можете да използвате сегашно време само за настоящата си работа.

 1. Непрофесионален имейл адрес

Макар че на някои от вас вероятно им е писнало от този съвет, ще се изненадате колко много хора използват старите си, меко казано, неподходящи имейл адреси. Създаването на нов адрес е безплатно и бързо, възползвайте се, вместо да убивате шансовете си на такъв ранен етап.

 1. Всички ненужни думи

Всеки би се досетил, че телефонният ви номер е телефонен номер, няма нужда да го пояснявате.

Очаквайте продължение.

Свързани публикации